Fagstoff

Poteter, pasta og ris

Publisert: 15.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Du kan lage mye godt av poteter, men husk at poteten ikke er en av «fem om dagen»!

 

Kok potetene med skallet på og bruk fullkornpasta og upolert ris. I tallerkenmodellen utgjør disse matvarene en tredel.

Matvaregruppe: poteter, pasta og ris.Foto.   

Poteter finnes i mange ulike sorter, som du bl.a kan se på Frukt.no 

 

 

Bildet viser poteterTroll er en norsk potetsort 

 

Bakt potet med rømme. Foto. Potetene beholder mye av næringsstoffene når vi baker dem, og bakt potet smaker nydelig. 

 

Tallerken med pastasalat. Foto.Pasta sammen med friske grønnsaker blir nydelig salat. 

Poteter, pasta og ris er en del av det daglige kostholdet for de fleste nordmenn. Disse matvarene inneholder mye karbohydrater og lite fett. De gir oss mineraler, og i poteter er det i tillegg en del C-vitaminer.

Poteter

  • kan være produsert i Norge eller være importert
  • kan være økologiske eller ikke
  • kan ha ulikt næringsinnhold avhengig av årstid, lagring og tillaging
  • har en særstilling i norsk kosthold
  • kan spises som egen rett, men brukes oftest ved siden av kjøtt eller fisk

Du kan lage mye godt av poteter, men husk at poteten ikke er en av «fem om dagen»!   

Pasta

  • er ofte laget av hvetemel eller durumhvete
  • lages også av fullkornmel
  • er en vanlig del av det norske kostholdet
  • er en typisk del av kostholdet i middelhavsland

 

Liker du å lage mat? Prøv å lage din egen pasta!  

Ris

Ris finnes i mange varianter, som

  • polert ris
  • naturris
  • villris
  • ulike typer uraffinert ris

Slik koker du ris. 

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor bør poteter, pasta og ris være en del av den daglige kosten vår?
  2. Bruk Matvaretabellen for å finne ut hvordan næringsinnholdet i poteter varierer etter hvordan de blir tilberedt. Hva kan du lære av dette?
  3. Finn oppskrift på en potetrett som du prøver ut på kjøkkenet hjemme eller på skolen.
  4. Hvilke typer ris og pasta bør du velge? Begrunn valget ditt.
  5. Sammenlign næringsinnholdet i ulike typer ris.
  6. På hjemmesiden til Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker finner du opplysninger om poteter. Her vil du også finne gode oppskrifter du kan bruke. Bruk også kokeboka som du finner bak Verktøyfanen.
  
 
Oppgaver

Generelt

Relatert innhold