Poteter, pasta og ris er en del av det daglige kostholdet for de fleste nordmenn. Disse matvarene inneholder mye karbohydrater og lite fett. De gir oss mineraler, og i poteter er det i tillegg en del C-vitaminer.
Du kan lage mye godt av poteter, men husk at poteten ikke er en av "fem om dagen"!
Kok potetene med skallet på og bruk fullkornspasta og upolert ris. I tallerkenmodellen utgjør disse matvarene en tredel.
Poteter
- kan være produsert i Norge eller være importert
- kan være økologiske eller ikke
- kan ha ulikt næringsinnhold avhengig av årstid, lagring og tillaging
- har en særstilling i norsk kosthold
- kan spises som egen rett, men brukes oftest ved siden av kjøtt eller fisk
Pasta
- er ofte laget av hvetemel eller durumhvete
- lages også av fullkornsmel
- er en vanlig del av det norske kostholdet
- er en typisk del av kostholdet i middelhavsland
Ris
Ris finnes i mange varianter, som
- polert ris
- naturris
- villris
- ulike typer uraffinert ris
Utfordringer til deg
- Hvorfor bør poteter, pasta og ris være en del av den daglige kosten vår?
- Bruk Matvaretabellen for å finne ut hvordan næringsinnholdet i poteter varierer etter hvordan de blir tilberedt. Hva kan du lære av dette?
- Finn oppskrift på en potetrett som du prøver ut på kjøkkenet hjemme eller på skolen.
- Hvilke typer ris og pasta bør du velge? Begrunn valget ditt.
Relatert innhold
Nettside hos helsenorge.no
Nettside hos helsedirektoratet.no
CC BY-NC-SASkrevet av Trine Merethe Paulsen, Guri Bente Hårberg og Agnes Brønstad.
Sist faglig oppdatert 05.05.2020