Hopp til innhold

  1. Home
  2. Håndverk, design og produktutvikling Vg1ChevronRight
  3. StilhistorieChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Stilhistorie

Designere og håndverkere bygger videre på det andre har gjort før dem. Her skal vi gi deg en oversikt over ulike stilperioder. Etter hvert vil du kunne skjelne ulike stildrag fra hverandre og si at noe er typisk renessanse, mens noe annet er typisk rokokko. Da begynner stilhistorie å bli morsomt!

Mennesker har alltid satt spor etter seg visuelt. Det finnes flere tusen år gamle hulemalerier og helleristninger med bilder av dyr og mennesker, og av scener fra jakt og fiske. I dag sprayes det graffiti på murvegger og T-banevogner. Aktiviteten er på sett og vis den samme, men det visuelle uttrykket er forskjellig. I denne sammenhengen bruker vi begrepet stilhistorie. Stilhistorien beskriver kjennetegn i ulike tidsepoker.

I utarbeidelsen av denne stilhistorien har vi fått god hjelp av ansatte ved Kunstindustrimuseet i Oslo, som nå er en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. La deg inspirere, og bruk kunnskap om stilhistorie til å skape noe nytt.

Vi vil først og fremst presentere ting som har med design- og håndverksfag å gjøre. Vær oppmerksom på at mange av de samme begrepene også brukes i kunsthistorien og musikkhistorien. Legg også merke til at årstall og navn på periodene bare er veiledende. Ulike fagfolk vil kunne bruke en annen inndeling enn denne. Særlig for 1900-tallet finnes det flere ulike stilbetegnelser som vi vil komme nærmere inn på i artiklene om disse periodene.

Læringsressurser

Stilhistorie

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale