Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenytypeneChevronRight
  5. SmørbrødlisteChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Smørbrødliste

Brødmåltider står sterkt i de nordiske landene, derfor vil en ofte finne egne menyer for smørbrød på spisestedene som forteller hva som tilbys av brødtype og pålegg.

en kollasj med forskjellig påsmurt brødmat

Smørbrødliste

Bilde av danske smørbrød med forskjellig pålegg og øl ved siden av. Foto.
Danske smørbrød servert med mye godt pålegg.

En smørbrødliste er en à la carte- meny for brødmat. En slik type meny finnes stort sett bare i de nordiske land, fordi vi har en sterk tradisjon for brødmåltider her. I Danmark kalles de for smørrebrød og regnes av mange som den danske nasjonalretten. Smørbrødene lages med mye lekkert pålegg og anrettes delikat opp på tallerkenen. Smørbrødlisten tilbys gjerne til gjester i lunsjtiden, eller som et tilbud til de som bare ønsker en liten rett.

Eit utval frå lista

  • Snitter
  • Smørbrød
  • Landgang
  • Spesialsmørbrød (varme/kalde)
  • Sandwichar

Påleggsgruppene for brødmat

  • Fisk
  • Kjøtt
  • Skalldyr
  • Leverpostei
  • Kaviar
  • Salat
  • Ost
  • Egg

Smårettmeny

En smårettmeny er som navnet sier en meny bestående av mange små retter som gjestene kan velge i. Dette er en type meny som gjerne tilbys i lunsjtiden, eller som et alternativ til en større à la carte-meny. Smårettmenyene kan bestå av alle slags retter, fra supper, små kjøtt- og fiskeretter til salater og sandwicher. Ofte kombineres en smørbrødliste og en smårettmeny.

Eksempel

Lenke til smårettmenyen for Strandbaren ved Sola Strand Hotell.

Læringsressurser

Menytypene

SubjectEmne

Fagstoff