Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenytypeneChevronRight
  5. À la carteChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

À la carte

Vi har mange ulike menytyper. Her skal vi se på hva som kjennetegner en à la carte-meny.

Bilde av et kjærestepar som studerer en meny. Foto.

Hva er à la carte?

De fleste spisesteder har valgfrie menyer som gjelder for en bestemt tidsperiode, og som blir tilbudt gjestene innenfor bestemte tidspunkter på dagen. Dette kan for eksempel være en egen lunsjmeny med småretter som tilbys på formiddagen, og som erstattes med en egen à la carte-meny på ettermiddagen. À la carte er fransk og oversettes ofte med på (spise)kartet eller etter bestilling. À la carte er en opplisting av forskjellige valgfrie retter som serveres på et spisested. Menyen byttes ikke ut hver dag som ved dagens meny, men brukes over en lengre periode som vil variere fra bedrift til bedrift.

Ved å bestille fra à la carte, kan gjesten komponere sin egen meny etter hva han selv har lyst på. Dette står i motsetning til det vi kaller for en satt meny, der menyen allerede er bestemt på forhånd, og der alle gjestene spiser den samme maten, for eksempel i et bryllup.

Når man bestiller mat fra en à la carte-meny, blir maten laget à la minute. Det vil si at maten først blir produsert etter at servitøren har levert bestillingen til kjøkkenet. Det gjør at gjesten får en helt nylaget rett, men at det må beregnes en viss ventetid. 20 minutter er vanlig om ikke annet blir opplyst. Gjestene er gjerne sultne og kan oppleve at ventetiden blir vel lang før de får maten. Mange spisesteder velger derfor å sette frem litt godt brød og smør, som gjestene kan kose seg med før maten kommer.

Størrelsen på menyen

À la carte-menyen har et utvalg av retter fra de viktigste gruppene i menynøkkelen, og brukes over en kortere eller lengre tidsperiode før den skiftes helt eller delvis ut. Det er vanlig med 3-4 retter i hver gruppe, men det er ingen regler for hvor stort et menykart skal være. Tendensen er nok at restauranter av utenlandsk opprinnelse har svært store menyer med mange retter. Størrelsen på menyen er avhengig av en rekke faktorer som kjøkkenets kapasitet, serveringskapasitet og økonomiske betingelser.

På en à la carte-meny er det ofte med en utskiftbar del som kalles Kjøkkensjefens anbefaling, dagens 3-retter eller lignende. Dermed har kjøkkenet mulighet til å selge råvarer de har mye av eller som er i sesong akkurat da. De har også mulighet til å prøve ut nye oppskrifter, gi en gunstig pris og lignende. Mange spisesteder velger å trykke opp menyen på flere språk, slik at det skal være enklere for utenlandske gjester å forstå hva som tilbys.

Husk

En satt meny er bestemt på forhånd.

Servitør står ved bordet til to gjester. foto.
Når vi tar opp bestilling fra gjestene må vi være nøye slik at det blir rett. En feil rett fører til lang ventetid for gjestene.

Læringsressurser

Menytypene

SubjectEmne

Fagstoff