Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenylæreChevronRight
  5. Forslag til sammensetning av retter i menyerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Forslag til sammensetning av retter i menyer

Her kommer noen forslag til hvordan en kan sette sammen retter i menyer av ulik størrelse, basert på menynøkkelen.

Kokker legger opp mat på mange tallerkener. Foto.

En rett

Retten til et hovedmåltid som lunsj, middag eller supé er alltid en hovedrett av fisk eller kjøtt med tilbehør.

To retter

Første rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør

Andre rett: søt dessert, frukt eller ost

Tre retter

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

Andre rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør

Tredje rett: søt dessert, frukt eller ost

Fire retter

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

Andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett

Tredje rett: hovedrett fisk eller kjøtt med tilbehør

Fjerde rett: søt dessert, frukt eller ost

Fem retter

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

Andre rett: suppe, varm forrett, hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett

Tredje rett: hovedrett fisk eller kjøtt, varm eller kald mellomrett

Fjerde rett: hovedrett kjøtt eller grønnsaksrett

Femte rett: søt dessert, frukt eller ost

Ovnstekt torsk
Ovnstekt torsk, tips til hovedrett?

Seks retter

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

Andre rett: suppe, varm forrett eller hovedrett fisk

Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett

Fjerde rett: varm eller kald mellomrett, hvilerett eller hovedrett kjøtt

Femte rett: hovedrett kjøtt eller grønnsaksrett

Sjette rett: søt dessert, frukt eller ost

Sju retter

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

Andre rett: suppe eller varm forrett

Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett

Fjerde rett: varm eller kald mellomrett

Femte rett: hvilerett eller hovedrett kjøtt

Sjette rett: hovedrett kjøtt, grønnsaksrett, søt dessert

Sjuende rett: søt dessert, frukt eller ost

Åtte retter

Første rett: kald forrett, suppe eller varm forrett

Andre rett: suppe eller varm forrett

Tredje rett: hovedrett fisk, varm eller kald mellomrett

Fjerde rett: varm eller kald mellomrett

Femte rett: hvilerett eller hovedrett kjøtt

Sjette rett: hovedrett kjøtt eller grønnsakrett

Sjuende rett: grønnsaksrett eller søt dessert

Åttende rett: søt dessert, frukt eller ost

Husk

  • Til forrett bør en unngå sterke, røkte eller saltede retter.
  • Hvis en meny har to hovedretter skal den første være fisk og den andre kjøtt.
  • Dersom menyen bare inneholder en dessert bør denne være søt.
Tallerken med middagsrett, stettglass med vin og serviett på restaurantbord.foto
Mat og vin er en god kombinasjon.

Læringsressurser

Menylære