Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Natriumredusert kost ChevronRight
  5. Spesialkost del 1ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Spesialkost del 1

Dette er en individuell oppgave i spesialkost. I denne oppgaven skal læreren gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.

Beboer spiser middag på en institusjon. Foto

Informasjon om oppgaven

Læreren gjennomgår følgende spesialkoster:

  • Mat med annen konsistens
  • Glutenfri kost
  • Saltredusert/saltfattig kost
  • Laktoseredusert kost
  • Fettredusert kost

Husk

  • Spesialkosten skal alltid være så lik hverdagskosten som mulig

Oppgave 1

Person som skriver på laptop

Lag et hefte eller en mappe med:

  1. framside og navn
  2. innholdsfortegnelse
  3. innledning
  4. svar på oppgavene
  5. avslutning
  6. kildehenvisninger

Svar deretter på følgende:

  1. Navn på spesialkost
  2. Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
  3. Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
  4. Skriv ned minst 6 faktasetninger (råd) som er viktig for deg som kokk å vite om spesialkosten.

Oppgave 2

Menytavle. Foto.

Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere i institusjoner.

Eksempel på tabell

Kost-typeHovedrettSausPotet/grønns.Dessert
Nøkkelrådskostlettsaltet kokt uereggesmør

kokt potet gulrotstuing

erter

kirsebærkompott

fløtemelk

Findelt kost
Glutenfri kost
Saltredusert kost
Laktoseredusert kost
Fettredusert kost

Læringsressurser

Natriumredusert kost

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter