Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Glutenfri kostChevronRight
  5. Glutenfrie og glutenholdige matvarerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Glutenfrie og glutenholdige matvarer

Her kan du lære mer om hvilken mat som er glutenfri og hvilke produkter du må være spesielt oppmerksom på!

Bolle med frukt og grønnsaker

Råvarer som er naturlig fri for gluten

  • grønnsaker, frukt og bær
  • poteter og potetmel
  • belgfrukter, f.eks. soyabønner og linser
  • kjøtt, fisk og egg
  • melk og produkter laget av melk, som f.eks. rømme, kesam og ost
  • olje, smør og margarin
  • kokos, nøtter og mandler
  • kakao
  • rene sukkerprodukter som f.eks. sukker, honning og lønnesirup
  • frø: solsikkefrø, sesamfrø, linfrø og valmuefrø
  • gresskarkjerner
  • kornprodukter: hirse, ris, mais, sago, polenta, soya, bokhvete og spesialprodusert havre

Matvarer som inneholder gluten

  • Alle mel, gryn, helkorn og kli av rug, bygg, hvete og havre som ikke er spesialbehandlet. Triticale og spelt/dinkel.
  • Brød, flatbrød, kjeks, knekkebrød, lomper og kavring.
  • Pasta og cous cous.
  • Kornblandinger, puffet hvete og havre.
  • Vanligvis alle jevnede supper, sauser og stuinger.
Brød og kornvarer. Foto.

Produkter som man bør være spesielt oppmerksom på

  • sprøstekt løk
  • panerte retter, strøkavring
  • bearbeidede og spedde produkter av kjøtt og fisk, f.eks. pølser, leverpostei og crabsticks
  • mandelmasse, marsipan
  • ølgjær, øl
  • maltsirup
  • soyasaus (egen type som er glutenfri), worchestersaus
  • hydrolyserte vegetabilske proteiner
  • semulegryn, mannagryn, kamut (egyptisk hvete)
  • malt, maltekstrakt
  • sjokolade
  • lakris

Husk

Les alltid på ingredienslisten hvis du er usikker på om varen inneholder gluten!

Læringsressurser

Glutenfri kost