Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Portugal

I Portugal produseres det vin omtrent over hele landet, men landet har ikke hatt noe stort navn når det gjelder kvalitetsvin.

bilde av tradisjonelle portvinsbåter liggendes i havnen i Porto
Tradisjonelle portvinsbåter, gamlebyen i Porto, Portugal

Vinproduksjon i Portugal

Kart over vinregionene i Portugal. Foto.
Kart over vinregionene i Portugal.

I Portugal produseres det vin omtrent over hele landet, men landet har ikke hatt noe stort navn når det gjelder kvalitetsvin. Produksjonen foregikk hos mange lokale vinbønder som brukte umoderne metoder, og vinen ble i stor grad brukt innenlands.

De som ble kjent utenfor Portugal, var enkelte produsenter som klarte å få fram merkevin. Forbrukerne kjente altså til den bestemte vinen, Mates, Lancers, Grao Vasco eller Periquita, men visste ikke noe om kvalitet eller distrikt slik vi for eksempel omtaler bordeauxvin eller riojavin. Derfor har ikke vinloven hatt den betydningen i Portugal som den har hatt i andre land. Men da Portugal ble EU-medlem, måtte de innføre en lov på linje med de andre EU-landene.

Vinloven

Portugals lov har offisielt bare tre klasser, en for bordvin og to for kvalitetsvin, men vinho de mesa forekommer.

Denominação de Origem Controlada (DOC)

Denne gruppa tilsvarer den franske AOP og stiller krav til bestemte druer, regioner, årgangsbenevnelser, dyrking og avkastning. Den har også et bestemt segl som er statens garanti for at den er ekte.

Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR)

Denne gruppa tilsvarer sånn omtrent franske VDQS og har også strenge regler for region, druer, årgang m.m. Det er ofte viner som prøver å få DOC-benevnelse.

Vinho Regional (VR)

Disse tilsvarer franske vin de pays og kommer fra et bestemt geografisk område.

Vinho de Mesa

Dette er en blandingsvin uten noen bestemt tilknytning.

Dersom årgang eller druetype er oppgitt på etiketten, skal det gjelde 85 prosent av innholdet. Ellers finnes det en del gamle uttrykk som fremdeles er i bruk, men som ikke er offisielle i henhold til loven.

Reserva: Årgangsvin av høy kvalitet. Den må ha alkoholstyrke på 0,5 prosent over lovlig minimum.
Garrafeira: Årgangsvin med høy kvalitet og alkoholstyrke på 0,5 prosent over lovlig minimum. I tillegg må rød være lagret i minst 3 år, hvorav 1 år på flaske, hvit er lagret i 1 år med 0,5 år på flaske.
Velho:
Betyr gammel og brukes om rødviner med minst 3 års lagring og hvitviner med minimum 2 år.

Kulturlandskap med gammelt steinhus i forgrunnen.foto.
Taylors Fladgate & Yeatman vingård og hus, Portugal.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika – Argentina

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika, Chile og Uruguay

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Nord-Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    California - historikk og klimasoner

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Vinregioner i Australia

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Médoc og Graves

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff