Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. LoireChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Loire

I Loire-området produseres det tørre og søte hvitviner, roséviner, musserende viner og en beskjeden del rødvin.

Loire

Vinområdet Loire strekker seg langs den lange Loire-elven fra Pouilly-sur-Loire til Nantes ved Biscayabukta. På grunn av områdets store forskjeller i klima, jordsmonn og ulike tradisjoner varierer vinene ganske mye. Det produseres tørre og søte hvitviner, roséviner, musserende viner og en beskjeden del rødvin. Dagens vinmote med friske, fruktige hvitviner fra de vestlige og østlige distriktene gjør at Loire i dag er en av hjørnesteinene i fransk vinproduksjon. Samtidig er det stigende etterspørsel etter musserende viner fra de midtre distriktene av Loire.

Kart av vindistriktet Loire i Frankrike. Foto.
Kart av vindistriktet Loire i Frankrike.

Pouilly og Sancerre

I Pouilly og Sancerre lages både hvitvin, rosévin og musserende vin, men det er hvitvinene som er mest anerkjent. De kalles ofte de perfekte Sauvignon-Blanc-viner. Det er tørre, friske viner med fylde og fruktighet. Pouilly-Fumé har et karakteristisk flintpreg (røyk) i bouqueten.

Anjou-Saumur

Spirer og en flaske dezat sancerre hvitvin. Foto.
Spirer og en flaske Dezat Sancerre.

Anjou-Saumur er Loires største distrikt og produserer for det meste rosévin og musserende vin. Distriktet er preget av kalkstein og har mange lange lagringstunneler i kalkfjellet.

De musserende vinene blir laget både som knusktørre brut-varianter, halvtørre sec-viner og svakt søtlige demi-sec-viner. Som i Champagne har Saumur Mousseux annengangs gjæring på flaske. Det framstilles i tillegg en del musserende vin etter cuve-close-metoden. Disse kan bare selges med VDQS-betegnelse.

De «stille» hvitvinene, som hovedsakelig lages av Chenin Blanc, er både tørre, halvtørre og søte. Spesielt er de søte vinene hvor druene har botrytisangrep, og minner om vinene fra Sauternes, godt kjent.

Distriktet er også kjent for sin store produksjon av rosévin. De tre viktigste appellasjonene er Cabernet d'Anjou, som er tørre viner, Rosé d'Anjou, som er halvtørr, og Rosé de Loire, som er meget tørr og frisk.

Pays Nantais

Pays Nantais ligger ved Loire-elvens utløp i Atlanterhavet og har et kjølig klima. Her blir vinene syrlige og friske, noe som de siste årene har vært på moten. Den best kjente vinen er Muscadet med den beste betegnelsen, Muscadet de Sèvre et Maine. Disse vinene tilbringer noen måneder på fat uten at de er stukket om, slik at vinen blir liggende på bunnfallet «sur lie». Det oppstår en svak bitterhet i vinen som ytterligere framhever vinens friskhet. Det vil da stå «tiré sur lie» på etiketten.

De tørre hvite vinene fra Loire er typiske matviner og egner seg godt til skalldyr. Muscadet-vinene passer utmerket til østers, blåskjell, reker og sjøkreps. Distriktets spesialitet er brett med «fruits de mer» (havets frukter) på finhakket is og pyntet med tang.

Fjøl med sjømat og skalldyr. Foto.
Hvitviner fra Loire passer godt sammen med sjømat.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff