Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. BrennevinChevronRight
  5. Annet brennevin – genever og vodkaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Annet brennevin – genever og vodka

Mange norske sjømenn ble kjent med genever i kneipene i Nederland. Genever er et naturlig brennevin av maltet korn. Framgangsmåten er nokså lik framgangsmåten for whisky. Russland er storprodusent av vodka.

Genever

Genever er et naturlig brennevin av maltet korn. Etter to destillasjoner i to litt forskjellige alambicer får vi et produkt som kalles maltvin. Dette destilleres sammen med einerbær og andre urter i en styrke på cirka 50 prosent.

Det finnes to typer: oude (gammel) som er fyldig og lagret 2–3 år på eikefat, og junge (ung) som er blandet ut med nøytralt brennevin.

Hovedbyen for genever er Schiedam i Nederland, som fra gammelt av var importhavn for korn. Mange norske sjøfolk ble kjent med drikken der. Den ble lenge sett på som en «medisin» som hjalp mot det meste.

Genever ble før solgt på leirflasker og fantes i mange norske hjem. Fikk en en kraftig forkjølelse, tok en en drink når en la seg. Hadde en en tom geneverflaske, ble den brukt som varmeflaske ved sengeenden. Da ble en varm både i hode og på tær.

Vodka

Russland og Polen diskuterer hvem som var først ute med å framstille vodka, men Russland er i hvert fall storprodusent og -forbruker. Vi vet det er blitt framstilt vodka siden 1500-tallet og da som et naturlig kornbrennevin (medisin) ved klostrene. Siden kom kommersielle interesser inn, og nå foregår produksjonen på kolonneapparater, og væsken renses ekstra gjennom aktivt kull. Dette fjerner mye aroma og smak.

Vanlig vodka er altså et veldig nøytralt brennevin, men etter hvert har vi fått en rekke typer som er smaksatt med forskjellig, altså aromatisert. Det produseres vodka over hele verden, med mange forskjellige råvarer som utgangspunkt.

Læringsressurser

Brennevin