Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. KjøttChevronRight
  5. Kjøtt tilberedningsmetoder - temaoppgaveChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Kjøtt tilberedningsmetoder - temaoppgave

Dette er en oppgave hvor du må bruke kunnskapene dine om tilberedningsmetoder for kjøtt og bruksområder for forskjellige kjøttprodukter.

Rå kjøttvarer

Målet med denne oppgaven er at du skal:

  • vise at du kan velge riktig kjøttprodukt til forskjellige tilberedningsmetoder
  • vite hva som skjer med kjøttet ved bruk av forskjellig tilberedningsmetoder
    • smak
    • mørhet

Informasjon til oppgavene

Dere må planlegge oppgavene slik at dere kan jobbe med både den teoretiske og den praktiske oppgaven samtidig. Det er satt av en undervisningsøkt på 7 timer til oppgavene. Besvarelsen leveres etter avtale med læreren.

Teoretisk oppgave

Slakterdisk

Fra hvilket dyr og hvilken del eller muskel på dyret vil dere velge kjøtt for å tilberede disse rettene?

  • Lapskaus
  • Fårikål
  • Biff
  • Pinnekjøtt
  • Ribbe
  • Spekeskinke
  • Fenalår
  • Medisterpølse
  • Karbonader
  • Biff tartar

Dere skal skrive opp hvilken tilberedningsmetode dere vil bruke når dere skal lage disse rettene. Begrunn svaret!
Lag en oversiktlig besvarelse, for eksempel i en tabell.

Praktisk oppgave

Kokk smaker på matrett

Klassen deles inn i grupper på 3 eller 4.

Etter avtale med læreren skal alle rettene serveres til prøvesmaking.

  • Hver gruppe skal skrive en rapport om hvordan de opplever mørhet og smak på kjøttet. Det skal leveres en rapport fra hver gruppe.
  • Som oppsummering av undervisningsøkten skal hver gruppe presentere en konklusjon etter smaksprøvene.
  • Det er viktig at dere får frem hvordan dere opplever kjøttets mørhet og smak.

Annen info:

Gruppe 1 lager brun saus.
Gruppe 2 koker poteter.
Gruppe 3 koker gulrøtter.
Gruppe 4 dekker bordene.

Mengder og tidspunkt for måltidet avtales med læreren.

Gruppe 1

Dere får utlevert 600 g bankekjøtt.

  • 200 g skal stekes som en biff i panna.
  • 200 g skal brunes og kokes i buljong i 30 minutter.
  • 200 g skal brunes og kokes i buljong i 1,5 timer.

Gruppe 2

Dere får utlevert 2 stk. skinkestek à 1 kg.

  • Den ene skal bindes opp, brunes og stekes i ovnen på 180 grader i 1,5 timer.
  • Den andre skal bindes opp, brunes og braiseres i ovnen på 120 grader i 2,5 timer.

Gruppe 3

Dere får utlevert 600 g mørbrad av storfe.

  • 200 g skal legges i kald panne med smør og stekes medium stekt.
  • 200 g skal legges i god og varme panne med smør og stekes medium stekt.
  • 200 g brunes raskt på begge sider i en varm panne og kokes deretter i 5 minutter i buljong.

Gruppe 4

Dere får utlevert 500 g karbonadedeig, 500 g kjøttdeig og 500 g medisterdeig.

  • Dere skal lage karbonader av kjøttdeigen.
  • Dere skal lage karbonader av karbonadedeigen.
  • Dere skal lage «karbonader» av medisterdeigen.

Det er viktig at dere bruker samme oppskrift til alle de forskjellige deigene.

Læringsressurser

Kjøtt