Hopp til innhold

SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Modell

En modell er med på å synliggjøre en idé du har. Modeller kan lages av ulike materialer, avhengig av hva som vil egne seg best for å framstille din idé. Den visualiserer ideen din på en slik måte at du kan se, ta og føle på den.

3D-skriver. Marsipanmodell. Foto.

Ofte er det best å synliggjøre idéen din ved å vise den i form av en modell. En modell kan også tydeliggjøre materialer, farger og overflatestrukturer.

Materiale

Modeller kan lages av papp, tre, plast eller andre materialer, avhengig av hva som vil egne seg best for å framstille din idé. Målet med å lage en modell er å vise idéen, og det er derfor viktig å lage den så lik som du ser for deg det ferdige produktet.

Skisser og 3d-modeller av stoler. Foto.

For eksempel så lager arkitekter eller interiørkonsulenter ofte modeller i et materiale som heter arkitektpapp eller kapapapp. De visualiserer idéene sine med en modell, der både interiør, farger og materialer blir presentert. Målestokk er et viktig verktøy å bruke i et slikt arbeid, det vil gi et bedre og mer virkelig inntrykk av modellen.

3D-printing

I nyere tid er det også blitt vanlig å lage modeller ved å bruke 3D-printere. Prosessen tilføyer lag for lag nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen. Prosessen blir styrt av et dataprogram, og fordelen med 3D-printing er at en ut fra en 3D-datafil kan lage en fysisk del raskt og kostnadsgunstig, uten bruk av støpeverktøy.

Ved å bruke 3D-printer kan du få med alle små detaljer, og du kan i tillegg få ut et produkt som har en funksjon.

3D-printer. Foto.

Læringsressurser

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter