Hopp til innhold

  1. Home
  2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
  3. PølsemakerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Pølsemaker

Pølsemakerfaget har utviklet seg fra å være et utpreget håndverksfag til også å omfatte bruk av avansert teknologi for å sikre både smak og kvalitet. Det viktigste vil imidlertid alltid være gode håndverksmessige kunnskaper og faglig innsikt.

Pølsemaker Erland Struperud. Foto.



Fakta

Yrkesbetegnelse: Pølsemaker med svennebrev

Utdanning
Vg1 Restaurant- og matfag
Vg2 Kjøttfag og næringsmiddelindustri
Vg3 Pølsemakerfaget (Opplæring i bedrift – 2 år)

Eventuell videreutdanning:
Mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universiteter


 Pølsemaker med ulike typer spekemat. Foto.
En pølsemaker må kunne lage spekemat i ulike varianter.

Hva gjør en pølsemaker?

Pølsemakeren må ha gode kunnskaper om råstoffenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Ny teknologi og god håndverksmessig tradisjon er like viktig i utøvelsen av faget. I industribedriftene ser vi ofte egne, spesialiserte produksjonslinjer hvor det bare er noen få produkter. Dette gir muligheter for en rekke fordypningsmoduler utover kjerneområdet pølse- og påleggsproduksjon. Åpnere grenser stiller krav om produktutvikling og innovasjon. Men like viktig er det å ivareta tradisjonelle norske kjøttprodukter.

 Kjøttpølser som henger på et stativ. Foto.
Røkte kjøttpølser

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff
  • tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer
  • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr
  • i en ferskvareavdeling må en også drive med salg av kjøttvarer og gi tilberedningstips til kunder

Hvor kan jeg jobbe?

Store og små industribedrifter produserer i dag hovedtyngden av de kjøttvarene som leveres til grossister, kjeder, større dagligvareforretninger og storhusholdninger. De fleste jobbene som pølsemaker finnes i industrien, men man ser også en økning av mindre håndverksbedrifter som produserer kjøttvarer for salg. Du kan også jobbe i ferskvareavdelinger i butikk. Som pølsemaker kan du starte din helt egen produksjon av spesielle kjøttprodukter.

Produksjon av spekepølse. Foto.
Spekepølseproduksjon

En dyktig pølsemaker

  • har god kunnskap om råstoffenes egenskaper
  • har god kunnskap om de ulike bearbeidingsprosessene
  • jobber effektivt og hygenisk
  • har et bevisst forhold til produktivitet og lønnsomhet
  • har et godt håndlag

Mer informasjon om yrket finner du på:

Les mer om svennebrev for pølsemakere på vilbli.no.

Les mer om pølsemakerutdanningen på utdanning.no.