Hopp til innhold

 1. Home
 2. Restaurant- og matfag Vg1ChevronRight
 3. Tilberedning og produksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Tilberedning og produksjon

Maten vi spiser skal være trygg og samtidig en opplevelse for både øyne og gane. Dette krever grunnleggende kunnskaper om teknikker, framgangsmåter, maskiner og utstyr.

To kokker rører i gryter. Foto.

Kraft danner grunnlaget for de fleste typer sauser og supper. Du visste kanskje ikke at disse har en spesiell inndeling? Som kokk bør man kjenne til de grunnleggende tilberedningsmetodene og inndelingen av både kald- og varmmat.

Velger du å bruke bærekraftige råvarer i produksjonen? Ved å velge å jobbe bærekraftig tar du samfunnsansvar for miljøet, noe som er i tråd med anbefalinger fra regjeringen. Hva sier regelverket om merking, deklarasjon og emballering av ferdige produkter? Det får du vite mer om i dette emnet.

Emner

Tilberedning og produksjon

 • Kraft og jevning

  I dette emnet lærer du mer om inndelingen av kraft og jevninger samt de grunnleggende prinsippene i de ulike kategoriene.

 • Saus og suppe

  I dette emnet vil du lære mer om inndeling av sauser og supper, samt de grunnleggene prinsippene i de ulike kategoriene.

 • Desserter

  Dessertens oppgave er å runde av måltidet, og sette prikken over i-en. Etter en salt middag smaker det ofte godt med noe søtt eller syrlig.

 • Baking

  Ved produksjon av gjærbakst og søte bakverk, må man kunne de grunnleggende teknikkene og være nøye med mål og vekt.

 • Her finner du oppskriftshefter fra ulike tema og ulike land. Det er alltid viktig å kjenne til mengder og råvarer for å planlegge et måltid.

 • Hver eneste dag blir vi 200 000 flere på jorda. Det er lett å forstå at matproduksjonen må øke, samtidig som vi må kaste mindre mat. Da må også alle land dyrke så mye som mulig av maten sin selv. Kortreist mat er målet! Fairtrade og økologisk produksjon er sentrale begreper innen bærekraftig produksjon.

 • I produksjonen av mat er maskiner, utstyr og redskaper en nødvendighet for å få utført arbeidet riktig og effektivt.

 • Varene vi bruker, har en eller annen form for emballasje for å beskytte varen og miljøet. Det stilles strenge krav til merking av varer og emballasje.

 • Molekylær gastronomi en verden der man kan trylle fram nye smaker og opplevelser.