Hopp til innhold

 1. Home
 2. Samfunnsfag YF Vg2ChevronRight
 3. Individ, samfunn og kulturChevronRight
 4. Personlig økonomi og forbrukChevronRight
 5. Handel og forbruk for framtidaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Handel og forbruk for framtida

Hvis alle mennesker i verden skulle forbruke like mye som vi gjør i dag, vil utslippene øke og økosystemet raskt komme i ubalanse.

Tekstilfabrikk i Kambodsja. Foto.

Hvordan kutte forbruket vårt?

Organisasjoner som Framtiden i våre hender og andre miljøorganisasjoner peker på at vi som forbrukere kan bidra med å redusere en kultur der vi kjøper og kaster altfor mye. Her er noen punkter:

 • Gjenbruk av varer. Det å selge ting vi ikke trenger, gjør at andre kan bruke disse tingene.
 • Kortreiste varer. Kjøp ting som er produsert i nærheten av der du bor. Varer som ikke er blitt transportert langt, fører til mindre CO2-utslipp.
 • Begrens deg og tenk over hva du virkelig trenger. Trenger du å bytte mobiltelefon hvert år?
 • Vi kan dele flere ting! Trenger alle å sitte alene i hver sin bil til jobben? Nye nettløsninger gjør organiseringen lettere, slik at flere kan kjøre sammen, benytte en hytte sammen eller bytte hus i ferien.
 • Vær flink til å resirkulere. Resirkulering gjør at vi kan støpe om metaller, glass og lage energi av avfall. Her kan hver enkelt av oss daglig bidra med gode rutiner for kildesortering.
 • Hygg deg med opplevelser nær deg. Noe av det mest forurensende vi gjør, er å ta lange flyturer. Som feriemål har Norge det meste å by på.

Læringsressurser

Personlig økonomi og forbruk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?