Hopp til innhold

  1. Home
  2. Teknikk og industriell produksjonChevronRight
  3. MateriallæreChevronRight
  4. MetallerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Metaller

Fra gammelt av har man delt grunnstoffene i metaller og ikke-metaller. Av omtrent 118 grunnstoffer er cirka 80 metaller, men grensen mellom metaller og ikke-metaller er ikke skarp. I dette emnet får du lære mer rundt legeringer, formbarhet, ledeevner for strøm og varme og ulike typer metaller.

En arbeidstaker setter en ingot av platina inn i en boks. Foto.

Grunnstoff

Metallene er den største gruppen av grunnstoffer (ca 80 metaller) og leder varme og elektrisitet, både i fast og flytende tilstand og alle rene metaller har en karakteristisk metallglans. De er grå eller sølvhvite med unntak av kobber som er rødbrunt, og gull som er gult. Karakteristisk for metaller er også at de er ugjennomsiktige.

Formbarhet og styrke

De fleste metallene er seige og lar seg hamre eller valse til tynne plater og trekke ut til tynne tråder. (Kilde: Store norske leksikon).

De leder varme og elektrisitet, både i fast og flytende tilstand. Dette skyldes at atomene holdes sammen av sterke krefter. Årsaken er at de har «mistet» elektroner som svever fritt imellom atomene. I en metallisk binding har atomene mistet elektroner og blir positivt elektrisk ladet. Egentlig vil derfor atomene frastøte hverandre som to like magnetpoler, men de negative elektronene svever omkring og binder det hele sammen som «lim». Kreftene som holder atomene sammen, er så sterke at tråd på tykkelse med lillefingeren din kan holde en last på 15 tonn.

Legeringer

Rene metaller brukes sjelden alene, men blandes ofte med flere typer av metalliske grunnstoffer i såkalte metallblandinger/legeringer. Årsaken til dette er behovet for å oppnå bestemte egenskaper i sluttmetallet. I grove trekk kan vi si at en legering er en blanding av metaller (to eller flere stoffer der ett er et metallisk stoff). Legeringen får andre egenskaper enn de opprinnelige metallene hver for seg.

Leder strøm

Det er på grunn av de frie elektronene at metaller leder elektrisk strøm. Setter vi et elektrisk spenningstrykk over en metallstav eller en kabel, vil de frie elektronene løpe mot positiv pol.

Metallets egenskaper

Det er vanlig å dele metallene i

  • lettmetaller og tungmetaller

Videre deles metallene i

  • edle- og uedle metaller, avhengig av evnen de har til å reagere med oksygen.

Læringsressurser

Metaller

SubjectEmne

Fagstoff