Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. HarddiskChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Harddisk

Harddisken tar vare på data også når maskinen er avslått. Det finnes to hovedtyper. Den nyeste heter SSD og baserer seg på samme teknologi som minnebrikker. Den tradisjonelle harddisken er elektromekanisk. Prisen varierer etter størrelse og kvalitet.

Tre ATA-harddisker. Foto.

SSD-disker er noe dyrere enn mekaniske disker, men de har til gjengjeld mye høyere lese- og skrivehastigheter. SSD-disker er blitt populære på grunn av lite støy, meget høy ytelse og ingen mekaniske deler. En vanlig løsning er å bruke SSD til operativsystem og ha fillager på mekaniske disker, komplettert med skylagring og eksterne disker.

Hvor mye harddiskplass man har behov for, er avhengig av bruksområdet. Er man en ivrig fotograf og tar høyoppløselige bilder, er behovet stort for både lagring og sikkerhetskopiering. Det kan ofte være vanskelig å anslå hvor mye man har behov for, men det positive med harddisker er at man kan utvide ved behov.

PCI-E-harddisker monteres rett i PCIE-spor på hovedkortet, istedenfor via SATA-kabel slik som SSD-disker og mekaniske disker.

Skifte av harddisk

Harddisken er den komponenten som kanskje er enklest å skifte. Det er få kabler å ta hensyn til, den er robust og tåler litt mer fysisk påkjenning. Vi bør selvsagt også her være påpasselig med ESD-sikring, og vi skal behandle harddisken forsiktig.

Hvordan en harddisk er montert, varierer en god del fra kabinett til kabinett og løsning til løsning. I noen maskiner blir den montert rett inn i skinner som er tilpasset diskens størrelse, og i andre løsninger er disker kanskje montert i diskmonteringssett som lar oss samle flere disker i én løsning. Ved bruk av slike sett er det nok å montere disken i diskskuffen. Denne er da produsert slik at den skal passe med resten av systemet, og disken blir automatisk koblet til idet diskskuffen monteres i diskmonteringssettet.

Hva man velger her, er litt avhengig av hvilken løsning man har. På nye disker har man også mulighet for flere typer tilkobling av strøm, både flatkabel og molex (gammel versjon). Om mekaniske harddisker monteres feil i kabinett eller i diskmonteringssett, kan det lett skape støy og vibrasjoner. Dette bør vi unngå. Vi kan forebygge støy og vibrasjoner ved å bruke vibrasjonsdempende monteringssett eller gummierte skruer.

Læringsressurser