Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. Sikkerhet og kravChevronRight
  4. SikkerhetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Sikkerhet

Halvparten av alle mennesker på jorden har i dag tilgang til internett. Aldri før har så mange kunnet kommunisere med hverandre. Mulighetene dette gir oss, er enorme, men de bringer også med seg farer. Som IKT-servicemedarbeider vil du daglig ha fokus på sikkerhet og å hjelpe brukerne og bedriften med sikkerhetsarbeidet.

Gruppe av mennesker lager en jordklode form. Illustrasjon

Informasjonssikkerhet har alltid vært viktig for privatpersoner, bedrifter og stater. Med innføringen av internettet ble det skapt helt nye fronter hvor informasjon nå kan bli stjålet, forandret eller slettet. Tidligere måtte man fysisk bryte seg inn i en bedrift, bestikke eller lure ansatte for å få tak i informasjon, mens i dag kan man med lav risiko hacke seg inn via internett for å få tak i informasjon fra bedriftens servere. Ofte skjer dette uten at bedriften merker at de har hatt sikkerhetsbrudd.

Både privatpersoner og bedrifter har mye av sin informasjon lagret hos eksterne aktører. Dette kan være skylagring, kredittvurderingsselskaper, offentlige myndigheter og bedrifter vi har kundeforhold hos. Mange slike aktører har de senere årene blitt angrepet og fått informasjon frastjålet. De fleste aktører ønsker ikke å innrømme sikkerhetsbrudd, og i noen tilfeller har det tatt år før det har blitt offentlig kjent at brukernes sensitive data har blitt stjålet fra en bedrift.

Tiltakene vi gjør for å bedre sikkerhet, føles ofte som ekstra belastninger for brukerne. Det er viktig at bevissthet om sikkerhet er forankret både i bedriftens ledelse og hos brukerne.

Læringsressurser

Sikkerhet