Hopp til innhold

  1. Home
  2. Salg, service og sikkerhet Vg2ChevronRight
  3. Forebygging av ran og svinnChevronRight
  4. Svinn ved prisingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Svinn ved prising

Det å sette riktig pris på en vare er veldig viktig. Prisen er helt avgjørende for hvor mye penger bedriften skal tjene på varen.

Kalkulator i hånd. Foto.

I dag er det ikke så ofte varer prises manuelt, men det skjer. Det er da viktig å kontrollere at prisen faktisk stemmer. Dersom det er prislapper på varen, er det viktig at ansatte har kontroll på prisen når kunden skal betale. Det skjer nemlig at prislapper byttes. Kunden kan sette en annen og lavere pris på varen enn det som skal være. Dette kaller vi tyveri gjennom å endre prisen.

Ved maskinell prising må prismaskinen innstilles riktig. Tenk om det blir stående kr 9,90 i stedet for kr 99,00! Det er fort gjort å sette komma et lite hakk feil.

I dagens teknologiske verden brukes ofte datasystemer for å registrere pris. Man skanner da strekkode eller et annet kjennetegn på varen og legger deretter inn prisen på varen. Det er da viktig å være konsentrert når man legger inn priser, så man ikke registrerer feil pris. En rimelig vare som prises litt feil, kan gi butikken et stort tap dersom varen selges i store mengder på kort tid.

Læringsressurser

Forebygging av ran og svinn