Hopp til innhold

  1. Home
  2. NaturfagChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Næringsstoffer får kroppen til å fungereChevronRight
  5. Forsøk: Påvisning av monosakkariderChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Påvisning av monosakkarider

Fat med oppskåret frukt. Foto.
Frukt inneholder mye fruktsukker, men hvordan reagerer fruktsukker med fehlings væske?

Hensikt

Vise hvordan vi kjemisk kan påvise monosakkarider.

Innledning

Fehlings væske er en mørk blå løsning som skifter farge til mursteinsrød når den varmes opp med et monosakkarid, samt disakkaridene melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose). Den beholder blåfargen når den blir varmet opp med sukrose. Holder vi melkesukker og maltsukker utenfor dette forsøket, kan vi bruke Fehlings væske til å påvise monosakkaridene glukose og fruktose.

Utstyr

  • destillert vann
  • teskje
  • vernebriller
  • 3 reagensrør
  • begerglass 250 ml
  • Fehlings væske
  • rørepinne
  • fruktose
  • glukose
  • sukrose
  • kokeplate
  • merketape
  • tusj

Framgangsmåte

  1. Ha en ½ teskje glukose, fruktose og sukrose i hvert sitt reagensrør.
  2. Merk ved hjelp av merketape og tusj slik at du kan holde rede på hva som er i de ulike reagensrørene.
  3. Tilsett et par ml vann i hvert av de tre reagensglassene og rist dem godt. 1 ml Fehlings væske tilsettes til slutt i hvert av reagensglassene.
  4. Sett de tre reagensrørene i et vannbad på en varmeplate. Reaksjonen går raskere ved høy temperatur.
  5. De tre reagensglassene vil oppføre seg forskjellig. Før vi satte dem i vannbad, hadde alle tre en mørk blå farge etter at de var blitt tilsatt den mørkeblå Fehlings væske. Etter at rørene har stått i vannbad noen minutter, vil det skje forandringer i fargen.
    Noter hvilke fargeforandringer du så.

Læringsressurser

Næringsstoffer får kroppen til å fungere

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

  • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

    Forsøk: Elektronparbinding

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

    Forsøk: Organiske molekyler

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

    Forsøk: Måling av fett i potetgull

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

    Forsøk: Påvisning av glukose og protein i drikke

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff