
Hensikt
Lære hvordan man kan påvise proteiner og laktose i melk.
Innledning
Fehlings væske er en mørk blå løsning som skifter farge til mursteinsrød når den varmes opp med et monosakkarid, samt disakkaridene melkesukker (laktose) og maltsukker (maltose). Den beholder blåfargen når den blir varmet opp med sukrose eller stivelse.
Utstyr
1 dl lettmelk
begerglass 300 ml
propanbrenner med trefotstativ
rørepinne/glasstav
eddik
reagensrør
Fehlings væske
begerglass 100 ml
spiseskje
termometer.
Framgangsmåte
- Tilsett 1 dl lettmelk i et 300 ml begerglass og varm opp under omrøring til 40-50 °C.
- Tilsett 1 spiseskje eddik. Når melken skiller seg, trekkes ostestoffene opp som en hvit deigklump. Ostestoffene inneholder fett og protein.
- Ved hjelp av en vekt og varedeklarasjonen på melkekartongen vil man kunne se at det aller meste av ostestoffene er protein. Det som er tilbake i begerglasset, kalles myse som hovedsakelig består av vann og laktose.
- Tilsett Fehlings væske og varm opp. Hva skjer?
Læringsressurser
Næringsstoffer får kroppen til å fungere
Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
Fagstoff
Karbohydrater gir energi
KjernestoffMonosakkarider – enkle karbohydrater
KjernestoffDisakkarider – to monosakkarider sammen
KjernestoffPolysakkarider – lange glukosekjeder
KjernestoffFett – energi og isolasjon
KjernestoffProteiner – oppbygging og vedlikehold
KjernestoffVitaminer – viktige stoffer i små mengder
KjernestoffSammendrag – Næringsstoffer
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Hør deg selv - Næringsstoffer
KjernestoffØvingsoppgaver - Næringsstoffer
KjernestoffInteraktive oppgaver om næringsstoffer
KjernestoffForsøk: Påvisning av monosakkarider
Kjernestoff- Kjernestoff
Forsøk: Påvisning protein og karbohydrat i melkDu er her
Forsøk: Påvisning av stivelse og proteiner
Kjernestoff