Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Språket som mulighetChevronRight
  4. SkjønnlitteraturChevronRight
  5. Dramatisk diktningChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Dramatisk diktning

Drama er litteratur som skal framføres på en scene. Hør regissør Leif Stinnerbom og skuespiller Heidi Ruud Ellingsen fortelle hvordan de jobber for at dramateksten skal bli til en fengende teaterforestilling:

I denne videoen får du blant annet se noen scener fra teaterforestillinga "Fossegrimen". Fossegrimen er en skikkelse fra norsk folketro. Han er musikalsk, holder til ved fosser og kverner og spiller i mørke og stille aftener for å lokke folk til seg.

Hva er et drama?

Et drama er en skjønnlitterær tekst som er skrevet for framføring på en scene. Dramamanuskriptet danner grunnlaget for en filmproduksjon eller ei teaterforestilling, der ikke bare ordene, men også lyssetting, lyd, musikk, sminke, kostymer og scenebilde spiller ei viktig rolle. Vi kan derfor si at dramaet er både en skriftlig sjanger og en muntlig, sammensatt tekst.

Forskjeller mellom dramatisk og episk diktning

I ei fortelling formidles handlinga gjennom en forteller, og det som blir fortalt, har allerede skjedd. I et teaterstykke eller en film får publikum derimot oppleve handlinga "på direkten" og som øyenvitner, så å si. Og mens en historieforteller har mulighet til å gi sitt publikum et direkte innblikk i personenes tanker og følelser, må tilskuerne i teatersalen tolke replikker, kroppsspråk, klesdrakt og andre tegn for å danne seg et inntrykk av hva slags mennesker karakterene på scenen er, og hvorfor de handler som de gjør.

Læringsressurser

Dramatisk diktning