Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. MaskininstallasjonerChevronRight
 4. Varme og varmestyringChevronRight
 5. Montasje av varmekilderChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Montasje av varmekilder

Bilde av panelovn montert på vegg.
Montasje av de mest brukte varmekildene i bolig, med forskrifter og normer.
En panelovn og en varmelist. Foto.
Gjennomstrømningsovn

Gjennomstrømningsovn

En gjennomstrømningsovn installeres i en bolig for å holde jevn, fin temperatur inne. Hvis man klarer å holde kulden ute, vil innetemperaturen bli behagelig. Ved plassering av panelovn/gjennomstrømningsovn er det dette prinsippet som ligger til grunn. I et hus er det vinduene som slipper gjennom mest kulde fra omgivelsene. For å forhindre at dette skjer, blir derfor panelovner/gjennomstrømningsovner plassert under vinduene. Elektrofagmannen plasserer derfor ofte stikkontakter rett ved siden av vinduene (ved list), slik at kunden kan plugge i valgte varmeovn som da plasseres under vinduet.

Reflektorovner i tre størrelser. Foto.
Reflektorovn

Reflektorovn

En reflektorovn avgir en form for strålevarme. Denne typen ovn er ikke mye brukt på nye installasjoner i dag, men er installert i mange bad i litt eldre hus. Overflatetemperaturen i en slik ovn kan bli ganske høy. Det er derfor viktig at vi følger montasjeanvisningen til leverandøren når vi skal installere en slik tovn. Reflektorovn bør ikke installeres i vanlige oppholdsrom, da strålevarme treffer en overflate og reflekterer. Hvis man står mye i et rom med strålevarme, kan man få hodepine.

Her ligger et eksempel på montasje av reflektorovn.

Husk alltid å følge FEL.

Varmekabelkveil med emballasjeeske. Foto.
Varmekabel

Varmekabel

Varmekabel kan legges på ubrennbart og brennbart underlag. Leverandør og produsent av varmekabel merker varmekabelen med installasjonsinstruks. Før måtte vi forholde oss til tabeller og effektgrenser, mens vi i dag finner denne informasjonen på emballasjen.

Før vi legger en varmekabel, må vi forsikre oss om at produktet er helt. Vi må måle motstand og megge varmekabelen både før og etter legging. Det anbefales å legge varmekabel på hønsenetting. Fest kabelen med ca. 30 cm mellomrom med f.eks. strips (det finnes også andre festeanretninger). Før du legger varmekabel, bør du finne avstand mellom sløyfene. Dette gjøres ved å dele lengden på kabelen på lengden av den ene veggen. Da finner du antall sløyfer. Avstand mellom sløyfene finner du ved å dele antall sløyfer på lengden av den andre veggen (i cm). Du har nå funnet antall sløyfer og avstanden mellom dem.

Sjekk for øvrig:

 • FEL
 • NEK400 avsnitt 753 og 802
 • Våtromsnormen
 • Leverandørens montasjeanvisning

Læringsressurser

Varme og varmestyring

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Ekstern læringsressurs

 • ExternalLearningResourceEksterne ressurser

  Veggmonterte varmeovner

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for ekstern læringsressurs.