1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. OverflateteknikkChevronRight
  4. MalerenChevronRight
  5. GulvbeleggChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Gulvbelegg

Gulvleggeren jobber mest med halvharde belegg som vinylbelegg og linoleumsbelegg. Gulvleggeren jobber også med harde belegg som påføres i flytende form på industrigulv o.l.

Homogen vinyl

Homogen vinyl har samme farge og mønster gjennom hele beleggets tykkelse. Stein og krittmel brukes som fyllstoff. Råvarene blir blandet sammen. Homogen vinyl kommer vanligvis i 2 mm tykkelse. Rullene er 2 meter brede. Mange belegg leveres med en topphinne av PUR (polyuretan). Det er en herdeplast som påføres gulvbelegg i en ekstremt tynn hinne.

Laminert vinyl

Belegget er delt inn i flere lag som har forskjellige egenskaper.

  • Slitelag er en overflate som kan bestå av PVC eller kork.
  • Mellomlag kan bestå av PVC, pigment, fyllstoff og mykner.
  • Bærelag kan bestå av polyesterfilt eller skumplast.

Linoleum

Linoleum lages med de organiske råmaterialene linolje, harpiks, tremel, kork, jutevev, pigment og sikkativ (tørrestoff). Vi har nå en linoleum som har den samme overflaten som vinylbelegget, med PUR overflate. Det gjør linoleum mer motstandsdyktig mot slitasje, og letter rengjøringen. Linoleum er miljøvennlig fordi det i hovedsak lages av naturlige råstoffer. Det gir ingen misfarging fra gummi, asfalt, skokrem etc. Det avgir ingen avgassing, eller giftige gasser ved brann. Skader i overflaten kan rubbes bort.

Læringsressurser

Maleren