Hopp til innhold

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. TegningsforståelseChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Tegningsforståelse

Som regel visualiserer vi det uferdige produktet ved hjelp av bilder, enten i form av en fysisk modell, i form av foto eller video eller i form av tegninger.

Fasadetegning av hus sett fra øst, sør og vest. Illustrasjon.

Dokumentere byggets egenskaper og utforming

I tidligere tider var produksjon i første rekke et spørsmål om å produsere ett og ett hus eller produkt. Håndverkerens fagkunnskap og kompetanse sikret at produktene ble like, eller, ved en nøyere vurdering, relativt like.

I dagens samfunn hvor vi masseproduserer varer, og hvor automatiserte produksjonslinjer ofte er det utførende produksjonsleddet, kan vi ikke uten videre benytte den gamle håndverkstradisjonen til produksjon. For å sikre en jevn produktkvalitet og at funksjonelle egenskaper og utformingen av produktet blir repetert, må vi i større grad dokumentere produktets egenskaper og utforming. En del av denne dokumentasjonen vil være i form av tegninger.

Hvorfor visualisere ved hjelp av tegning?

Som regel visualiserer vi ved hjelp av bilder, enten i form av en fysisk modell, i form av foto eller video eller i form av tegninger. Hvis produktet skal produseres, vil vi ha behov for en mer nøyaktig beskrivelse av produktet enn hva et bilde kan gi. Vi har behov for å angi dimensjoner og toleranser og å beskrive overflate osv. Dette blir spesielt viktig dersom flere bedrifter skal produsere samme produkt, eller om bedriftene skal produsere hver sine enkeltelementer som skal inngå i et ferdig produkt.

I dagens globale produksjonsmiljø er vi etter hvert vant til at en del av produktet produseres i ett land, og at denne produktdelen så monteres sammen med andre produktdeler fra andre land. Det blir derfor veldig viktig at delene passer sammen med den nøyaktighet som er påkrevet. Tegninger er her en betydningsfull informasjonskilde. Det å kunne utvikle gode tegninger samt å kunne forstå dem, er derfor nødvendig kunnskap.

Emner

Tegningsforståelse

  • Tegningstyper

    Å kunne lese, forstå og følge enkle tegninger som skal brukes i produksjon og vedlikeholdsoppgaver innen bygg- og anleggsteknikk.