Hopp til innhold

Fagstoff

Å skape opplevelser med historiefortelling

Har du noen gang deltatt på en byvandring eller besøkt en historisk temapark? Slike reiselivsopplevelser bruker historiefortelling som virkemiddel for å skape gode og engasjerende opplevelser for turistene.

Historiefortelling som virkemiddel i en reiselivsopplevelse tar utgangspunkt i en historie som man ønsker å fortelle. Det kan være en historie om levesett, enten i nåtid eller historisk, eller den kan ta utgangspunkt i et sagn eller et eventyr.

For å skape opplevelser med historiefortelling må du som reiselivsaktør skape en sammenheng som engasjerer og trekker turistene med inn i selve opplevelsen. Du trenger derfor kunnskap og erfaring om både vertskapsrollen, produktet du selger, og historien du skal fortelle.

Hvordan skape opplevelser gjennom historiefortelling?

Historiefortelling er tradisjonelt enveiskommunikasjon hvor vi lytter passivt til en som forteller. I reiselivet er det derimot vanlig å gi turistene en mer aktiv rolle og trekke dem inn i historien gjennom for eksempel å delta i ulike aktiviteter.

Med god planlegging og tilrettelegging kan du skape minneverdige opplevelser for turistene gjennom historiefortelling. For å klare dette må du tenke nøye gjennom

  • temaet for og historien til opplevelsen

  • hvordan du skal formidle historien

  • måter å involvere turistene i historien på

  • om historien bidrar til læring

  • om historien er troverdig

En reiselivsopplevelse kan være bygd opp av flere historier, som for eksempel en byvandring hvor det fortelles en ny historie på hvert stopp. For å planlegge en byvandring kan vi bruke en -kurve som vist nedenfor. Her ser vi at ved å bygge opp mot ulike høydepunkter får vi alle historiene til å sammen gi en helhetlig opplevelse.

Dramaturgi for historiefortelling som reiselivsopplevelse vist som en kurve der de ulike historiene danner høydepunktene. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Formidling av historier i ulike reiselivsopplevelser

Vi kan bruke mange ulike virkemidler for å formidle en historie. Fortellerstemmen kan blant annet være en guide, en skuespiller eller en stemme du lytter til i høretelefoner. Du kan for eksempel få opplest en historie når du skanner en QR-kode underveis i en byvandring.

Teknologi kan også brukes som et virkemiddel for å involvere turistene i historien. Et eksempel er 4D, hvor vi kan bruke effekter som luft, vann, lukt og bevegelse. - og - teknologi er andre virkemidler som involverer og engasjerer.

Mange historiske historiefortellinger gjenskaper begivenheter på stedet hvor den historiske hendelsen faktisk fant sted.

Nedenfor finner du tre ulike eksempler på reiselivsopplevelser hvor historiefortelling står sentralt.

Byvandring

I nesten alle byer arrangeres det byvandringer for turister. Det er en fin og lærerik måte å oppleve en by på. Tradisjonelle byvandringer foregår til fots, men det er også populært å bruke sykler, elektriske sparkesykler og sightseeingbusser.

Byvandringer bygges opp av mange små historier underveis. Historiene kan være hentet fra både nåtid og fortid. Mange fletter inn "artigfakta" for å gjøre historiene mer underholdende.

Historiene tar ofte utgangspunkt i kultur, men naturfenomener kan også være aktuelle å trekke inn.

Guide med turfølge på bryggen i Bergen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Historiske og kulturelle temaparker

Historiske og kulturelle temaparker er populære turistattraksjoner. Her formidles det ulike historier, for eksempel om hvordan de levde i vikingtiden, eller om kulturarven etter Kjell Aukrust. Han kjenner du kanskje som mannen bak Flåklypa.

For slike temaparker er det viktig å skape en tidsriktig og autentisk stemning som trekker folk inn i historiefortellingen. Turister skal få se, oppleve og delta aktivt. Parkene tilbyr derfor ulike aktiviteter som passer inn i temaet.

I Gudvangen, en liten bygd innerst i den Unesco-beskyttede Nærøyfjorden, kan du besøke vikingbyen Njardarheim. Her kan du høre historier om vikingene, smake vikingmat og få innblikk i hvordan vikingene bodde og levde. Du kan også lære øksekasting, bueskyting og vikingleker.

En ung vikingkvinne utenfor hjemmet sitt i vikingbyen Njardarheim i Gudvangen. Fotografi.
Åpne bilde i et nytt vindu
Les mer om vikingbyen Njardarheim

vikingvalley.no

Historiske spel

I Norge har vi lang tradisjon for historiske spel. Slike spel forteller om en historisk hendelse og foregår gjerne som et utendørs teater. Et eksempel er det kjente "Spelet om Heilag Olav" på Stiklestad i Trøndelag.

Skuespillere utkledd som kong Olav og mennene hans. Fotografi.
Åpne bilde i et nytt vindu
Les mer om historiske spel

Historiske spel som er planlagt i Norge i 2022.
Ved å klikke deg inn på hvert spel finner du mer informasjon.

Relatert innhold

Kilder

Pedersen, Ann-Jorid. (2014). "Hvordan skaper vi meningsfylte opplevelser?" Del av doktorgradsavhandling. Nord Universitet. https://www.statsforvalteren.no/siteassets/fm-nordland/dokument-fmno/landbruk-og-mat-dokumenter/gront-reiseliv-dokumenter/ahh-innlegg-pa-avslutningskonferansen-16-mars-2016.pdf

Norsk Reiseliv. Norwegian Tourism Partner. (u.å.). Innspill fra Norsk Reiseliv til regjeringens nye strategi for kultur og reiseliv. https://norsk-reiseliv.no/innspill-fra-norsk-reiseliv-til-regjeringens-nye-strategi-for-kultur-og-reiseliv/

Visit Norway. (u.å.) Besøk et mer bærekraftig reisemål. https://www.visitnorway.no/planlegg-reisen/gronn-norgesferie/barekraftig-reiseliv/

Mossberg, Lena. (2007). Extraordinära upplevelser genom storytelling. Magma. https://old.magma.no/extraordinra-upplevelser-genom-storytelling

Innovative opplevelser. (2011). 8 eksempler på prising av gåsehud. Innovative Opplevelser. https://www.innovativeopplevelser.no/docs/Pdf%20filer%20kunnskapshefter/8_eksempler_pa_prising_av_GASEHUD.pdf

CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen og Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 26.04.2022

Læringsressurser

Reiselivsprodukter med utgangspunkt i norsk og samisk kultur