Kolonistenes Amerika
De første nybyggerne
Historien om prinsessen Pocahontas (snl.no) og møtet med John Smith er vel kjent i moderne populærkultur. Hva som er fakta i historien om Pocahontas, er mer usikkert. Likevel kan beretningen belyse kulturmøtene mellom de første europeiske nybyggerne og den amerikanske urbefolkningen. Opprettelsen av Jamestown i Virginia er det første forsøket på en permanent bosetting av britiske nybyggere fra 1607.
Senere skulle flere ulike europeiske stater etablere kolonier i Nord-Amerika. Franskmennene slo seg ned langs Mississippi-deltaet og i Québec-området i dagens Canada, spanske besittelser ble etablert i sør, mens nederlandske og svenske emigranter opererte på nordøstkysten.
Nord og sør
Hovedtendensen utover 1600-tallet i koloniområdene ble plantasjedrift i sør og jordbruk og handel i de nordlige koloniene.
Flere kolonier ble etablert i New England, der religiøse immigranter kom til å prege kulturen. Mange hadde flyktet fra ulike religiøse konflikter i Europa. I koloniene ville de skape nye og alternative samfunn.
Med utgangspunkt i kolonien Virginia ble økonomien i sør basert på plantasjedrift og import av slaver. Slik oppstod de ulike økonomiske systemene i nord og sør, mens det i midtstatene var større variasjon.
Befolkningsøkning
Befolkningen i de engelske koloniene økte betydelig gjennom 1700-tallet. I 1690 levde 200 000 i koloniene, i 1765 var antallet 2.6 millioner. I dag regner man med at det også kom cirka tolv millioner slaver til Amerika fra Afrika gjennom den transatlantiske slavehandelen (NDLA). Mange endte opp på plantasjene i sørstatene.
Etter flere generasjoner ble den sosiale og kulturelle avstanden til Storbritannia større. Fra 1730-åra begynte ei opplysningstid blant kolonistene. Blant kolonistene i Nord-Amerika ble det gradvis etablert en egen identitet som markerte avstand til moderlandet Storbritannia. Oppgjøret etter sjuårskrigen (1756-63) i Nord-Amerika, kjent som "krigen mot indianerne og franskmennene" ble en viktig årsak til kolonistenes ønske om selvstendighet og frihet fra Storbritannia.
Tenk over
Mange av kolonistene som søkte lykken i Nord-Amerika, var religiøse flyktninger. Kjenner du til tilsvarende historiske eksempler? Er problemstillingen aktuell i dag?
Kilde
Pharo, H, (2.3.2020). "USAs historie", i Store norske leksikon. https://snl.no/USAs_historie