Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Treskjæring: karveskurd

Karveskurd er en treskjæringsteknikk med geometrisk dekor. Du kan tegne opp sirkler og rutemønster med blyant, passer og linjal. Motivet skjærer du ned i det flate treet. I filmen viser Knut Ivar Sørheim hvordan du kan skjære ut ei stjerne, og hvordan forskjellige treskjærerjern skaper ulike spor.

Karveskurd

Treskurd er kunsten å skjære figurer og ornamenter i tre. Karveskurd er utskjæring av geometriske figurer som vi kan tegne ved hjelp av passer og linjal. Eksempler på dette er seksbladsroser og åttebladsroser, trekant- og firkantmønster.

Fem ulike treskjærerjern på rekke. Foto.

Forskjellige treskjærerjern

Teknikk

Karveskurd er en teknikk der det brukes enkelt verktøy som kniv, skråjern og v-jern, også kalt geisfuss. Motivet blir skåret ned i det flate treet. Pass på at du har skarpt verktøy.

Treskrin med geometriske utskjæringer og jernbeslag. Foto.

Skrin i eik dekorert med karveskurd fra cirka 1650

Tradisjonshåndverk

Nærbilde av geometrisk mønster skåret ut i tre. Foto.

Utsnitt fra et mangletre i bjørk (1833)

Teknikken har lange tradisjoner. Et smykkeskrin som er datert til cirka år 300, er den eldste kjente gjenstanden med karveskurd som er funnet i Norge. Men karveskurddekor er ikke spesielt for Norge. Vi finner tilsvarende dekor i mange andre land. Mønstrene ble også brukt i andre materialer, som tekstil, smijern og keramikk.

Kilde

Låte, J. (2020, 6. februar). Karveskurd. Store norske leksikon. https://snl.no/karveskurd

Sist oppdatert 19.10.2020
Skrevet av Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Teknikker i trearbeid