Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Formforståelse

Form påvirker oss. Evnen din til å se og vurdere form er avgjørende for kvaliteten på arbeidet ditt. Grunnleggende kunnskaper om form er viktig uansett hvilket håndverksyrke du ønsker å gå videre med etter Vg1.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
Treskjeer i forskjellige størrelser. Foto.

God formforståelse er viktig i alle håndverksyrker. Evnen din til å se og vurdere form påvirker kvaliteten på arbeidet ditt. Når vi arbeider med form, har vi en del grunnregler og virkemidler vi kan bruke. Jo mer kunnskap vi har, desto bedre blir som regel resultatet.

Form i utvikling

Leirearbeid på Skedsmo videregående skole

Form påvirker oss. Mens farge oppleves med øynene, vil vi gjerne både se og ta på en form. Vi opplever og undersøker en gjenstand både med øynene og hendene.

Det er tydelig at enkelte former har større appell til oss enn andre, selv med ganske små ulikheter – se for eksempel på designet til en bærbar datamaskin. Den teknologiske utviklingen gjør at vi kan produsere former som ikke var mulig før. Likevel ønsker vi en tilhørighet. Det å bygge videre på lokale tradisjoner kan styrke identitet. Vi må se formuttrykk i en sammenheng og utforske spennet mellom tradisjon og nyskaping.

Virkemiddel

Du bør kjenne virkemidlene og vite hvordan du kan treffe ei målgruppe med formgivingen din. Både form og farge blir påvirket av moter og trender.

I det moderne produksjons- og forbrukersamfunnet er ofte markedsføringen like viktig som produktet. Men det finnes design som er like populært i dag som da produktet kom på markedet. Eksempler på tidløs design er Poul Henningsens lamper, Arne Jacobsens møbler og tradisjonelle engelske tekanner.

Taklampe i hvitlakkert aluminium. Foto.

Designklassikeren PH 5 sender ut et 100 % blendfritt lys – treskjermsystemet sender det meste lyset nedover. Lyset er varmt grunnet den lilla reflektoren.

Sist oppdatert 15.05.2020
Tekst: Inger Gilje Sporaland (CC BY-SA)
Rettighetshaver: NRK

Læringsressurser

Form