Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Estetisk uttrykk

I håndverksfag kan du bli bedt om å vurdere estetisk uttrykk. Men hva betyr egentlig det?

FooterHeaderIconFooter iconLK20
Lenestol i lakkert bøk og flettet sete og rygg. Foto.

God form i håndverk og design kan oppleves vakker, harmonisk og i balanse. Lenestolen Pernilla ble designet av Bruno Mathsson i 1960. Den er laget av formbøyd lakkert bøk og flettet jordbånd.

Estetikk

Estetikk er læren om det skjønne. Ordet kommer fra det greske ordet aísthēsis som betyr "sansning". Vi bruker sansene når vi vurderer estetiske uttrykk som harmoni, skjønnhet og balanse. Dette kan vi oppleve i naturen, i omgivelsene våre, i gjenstander og i kunst, håndverk og design.

Gudinnen Venus står på et skjell som er kommet opp fra havet. Maleri.

Venus' fødsel av Sandro Botticelli (1486)

Estetisk kvalitet

God estetisk kvalitet opplever vi som vakkert gjennom sansene våre. Det kan være et håndverksprodukt som er godt utformet og laget med nøyaktighet. Arbeider du med et oppdrag fra andre, blir det viktig å ta estetiske valg i samsvar med kundens ønsker og behov.

Synet på estetikk kan være kulturbestemt

Ulike kulturer kan ha ulike idealer for estetiske uttrykk. I Islam, for eksempel, er kalligrafi en viktig kunstform som brukes til å utsmykke Koranens ord.

Arabisk skrift på plakat. Foto.

"Allah er vakker og elsker skjønnhet" (Muslim 131)

Håndverksfaglig kvalitet

Når du skal vurdere kvaliteten i et håndverk, ser du på hvordan håndverket er utført. Hvordan opplever du form, farge- og materialbruk? Det estetiske uttrykket er en viktig del av vurderingen. Du bør også undersøke hvor holdbart produktet er, og om det fungerer til bruksområde.

Trekopp med inngravert ornamentikk. Foto.

Den sørsamiske trekoppen, som er laget av Ingvar Labjh, er et eksempel på håndverk som er vakkert utført. Koppen har flott form, dekor og materialbruk. Samtidig er den god å drikke av.

Sist oppdatert 20.05.2020
Tekst: Inger Gilje Sporaland, Hanne Merethe Riskedal Staurland og Anita Neby (CC BY-SA)

Læringsressurser

Form