Øl - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Øl

Øl er en alkoholholdig drikk som brygges på korn. Øl har en lang historie og har blitt brygget i Norge i over to tusen år.

Det finnes en rekke øltyper med forskjellig smak, fylde og alkoholprosent. Øl med et alkoholinnhold på inntil 4,75 % kan kjøpes i butikk, mens øl med høyere alkoholinnhold må kjøpes på vinmonopolet.

Historie

Vi har 6000 år gammel kunnskap om øl. Skriftfunn forteller om 16 forskjellige ølsorter på denne tiden. Arkeologer har funnet levninger etter bryggerier og detaljerte beskrivelser av ølbrygging. Øl er en gammel kulturdrikk med lange tradisjoner i Norge. Drikken ble omtalt før år 1000 i Gulatingsloven.

Øl er et rent naturprodukt. Ifølge lov om tilvirking, innførsel og beskatning av øl (ølloven) fra 1912 skal øl lages av malt, humle, vann og gjær. Denne loven ble opphevet i 1994 i forbindelse med EØS-avtalen. Men bestemmelsen blir likevel fulgt for størstedelen av norsk ølproduksjon. I Norge bruker vi bygg til ølproduksjonen. I andre land er det vanlig å bruke hvete, ris eller mais. Bryggeprosessen kan deles inn i fem trinn.

Produksjon

Malting

Malt er spiret og tørket korn. Stivelsen i kornet blir omdannet til sukker ved hjelp av enzymer.

Brygging

Det ferdige maltet blir knust og blandet med vann i store tanker. Blandingsforholdet av malttypen er med på å bestemme ølets karakter. Under prosessen som kalles mesking, blir det omdannede sukkeret trukket ut i væsken. Ølet blir sterkere jo mer malt vi har per liter vann. Kornrester og kornskall skilles ut fra væsken. Den gjenværende væsken kalles for vørter. Humle tilsettes, og dette er med på å gi ølet dets bitterhet og aroma.

Gjæring

Det tilsettes gjær i vørteren. Gjæren omdanner sukker til alkohol og karbondioksid. Det finnes to metoder for gjæring av øl: undergjæring og overgjæring.

Lagring/modning

Ølet blir lagret en kort stund på tank for at det skal bli klarere. Resten av gjæren synker til bunnen av tanken, og karbondioksidnivået stabiliserer seg. Dette tar to til tre uker, avhengig av temperaturen.

Tapping

Etter modning filtreres og pasteuriseres ølet, før det tappes på fat, flasker eller bokser.

Visste du at ...

  • øl har blitt brygget i Norge i over 2000 år?
  • i Gulatingsloven fra 1000-tallet var det påbudt å brygge øl til jul?
  • i samme lov var det streng straff å få dersom du serverte et svakt juleøl til gjestene?
  • det første ølbryggeriet i Norge ble etablert i Kristiania i 1776?
  • humle er en slyngplante?
  • spiret korn blir kalt malt?
  • kvaliteten på vannet er viktig for resultatet av brygginga?
  • såpevann ødelegger ølskummet?
Skrevet av Gro Birgitte Eriksson og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 28.05.2020