Brødskala'n
![Bildekollasj som viser Brødskala'n-symbolet på fire forskjellige brødposer. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/wYQ0ksRx.jpg?width=1024)
Brødskala'n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. På emballasjen finner du et Brødskala'n-symbol samt grovhetsgrad angitt i prosent (%). Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på fiberinnholdet i brødet. Hvor grovt brødet er, kommer altså an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det inneholder.
Brødskala'n er delt inn i fire kategorier
![Fire symboler som viser grovheten på brød i merkeordningen Brødskala'n. Illustrasjon.](https://api.ndla.no/image-api/raw/r2TbiOZ8.png?width=1024)
- Fint brød: 0−25,9 prosent sammalt mel eller hele korn
- Halvgrovt brød: 26−50,9 prosent sammalt mel eller hele korn
- Grovt brød: 51−75,9 prosent sammalt mel eller hele korn
- Ekstra grovt brød: 76−100 prosent sammalt mel eller hele korn
Grovt til hverdags
Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og at vi velger grove og ekstra grove brød- og kornprodukter til hverdags. Grovt brød inneholder flere næringsstoff enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber og til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.
Ingredienslisten
![Ei ingrediensliste fra en brødpose. Foto.](https://api.ndla.no/image-api/raw/sza78436.jpg?width=1024)
Finner du ikke Brødskala'n på et brød, må du sjekke ingredienslisten for å se hva brødet inneholder. Ingrediensene er oppgitt i synkende rekkefølge. Det som det er mest av, står først.
Merkeordningen
Brødskala'n er en merkeordning for mel- og bakeribransjen som ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke samt Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen. Bedrifter som enten er medlem av BKLF eller har signert avtale med BKLF, er godkjent for bruk av Brødskala'n.
Husk!
- Brødskala'n er en merkeordning som skal hjelpe forbrukerne til å velge grovt brød.
- Brød er grovt når 50 prosent av melet er sammalt, hele korn eller kli.