Bakerens eget språk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Bakerens eget språk

Filmen handler om ulike arbeidsmetoder knyttet til baking. Metodene blir demonstrert og forklart med tydelig bruk av begreper.
Bakerens eget språk. Video: Snöball Film AS / CC BY-NC-ND 4.0

Begreper

  • utmalingsgrad
  • elte
  • liggetid
  • emne
  • oppslag
  • raske
  • stryke
  • snitte
  • herteovn

Spørsmål

  1. Hva menes med utmalingsgrad?
  2. I filmen nevnes siktet hvetemel. Prøv å finne ut hva siktet mel er for noe.
  3. Hva skjer under elteprosessen?
  4. Hvilke konsekvenser har det for elteprosessen om du bruker fint eller grovt mel?
  5. Hvordan kan du sjekke konsistensen på deigen?
  6. Hva skjer under liggetiden?
  7. Hva er forskjellen på emne og oppslag?
  8. Hvorfor er det viktig at emnene veies?
  9. Forklar begrepet raske.
  10. Hvilke ingredienser påvirker hevingen?
  11. Hvorfor er det best å bruke rugmel dersom man skal strø mel over brødet før steiking?
  12. Hvorfor snittes bakst før steking?
  13. Hva brukes en herteovn til?
  14. Varme bakevarer pakkes i papir. Hvorfor?

Relatert innhold

Fagstoff
Hvordan lage en gjærdeig – del 1

En gjærdeig består i hovedsak av deigvæske, mel, salt og gjær. Å lage en gjærdeig er en omstendelig prosess som foregår i flere trinn.

Fagstoff
Hvordan lage en gjærdeig – del 2

En gjærdeig består i hovedsak av deigvæske, mel, salt og gjær. Å lage en gjærdeig er en omstendelig prosess som foregår i flere trinn.

Skrevet av Snöball Film AS.
Sist faglig oppdatert 17.11.2021