Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Fordyp dere i skalldyr og skjell!

I denne oppgaven skal dere jobbe i par som får hvert sitt skalldyr eller skjell å jobbe med. Presenter for hverandre, og lag en skalldyrbuffé som alle kan smake på til slutt.
Hummer, kreps, reker og taskekrabbe anrettet sammen med tang. Foto.

Teorioppgave

Jobb sammen to og to. Hvert par får et av følgende skalldyr eller skjell som dere skal fordype dere i og presentere for resten av klassen:

  • taskekrabbe

  • reker

  • hummer

  • sjøkreps

  • kamskjell

  • blåskjell

  • østers

Aktuelle tema dere kan skrive om, er

  • sesong og fangst, eventuelt oppdrett

  • næringsinnhold

  • kvalitetskriterier

  • hvordan den skal oppbevares

  • bruksområder/kjente retter eller serveringsmåter

  • mengdeberegning

Finn også oppskrift på en klassisk rett dere har lyst til å lage på kjøkkenet.

Praktisk oppgave

Skriv en bestillingsliste på retten dere skal lage, og en arbeidsplan.

Dekk et fint bord som kan passe til anledningen.

Produser skalldyrretten deres på kjøkkenet, og server på en stor buffé sammen med de andre elevenes retter.

Smak på hverandres retter. Hvilken ble din favoritt?

Relatert innhold

Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.

Norske skalldyr er i særklasse og egner seg godt på et skalldyrbord med passende tilbehør.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 30.11.2022

Læringsressurser

Skalldyr og bløtdyr