Hopp til innhold

Fagstoff

Kråkebolle

Ved norskekysten finnes det mange ulike arter av kråkeboller. De to mest vanlige er den røde kråkebollen og den grønne kråkebollen. Den grønne kråkebollen, også kalt drøbakkråkebollen, er den vanligste å høste i Norge. En fullvoksen grønn kråkebolle kan bli rundt 8 cm i diameter.
Kråkebolle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kråkebollen har et grønnfarget skall og grønnlige, rødlige eller fiolette pigger med hvit spiss. Skallet er besatt med pigger som karakteriserer pigghudene.

Kråkebollen trives best på hard bunn og lever helst ved lavvann til ned til dybder på 25–50 meter. Den eter fortrinnsvis tang og tare, men ved dårlig tilgang på hoveddietten kan den også beite på andre organismer. Kråkebollen gyter senvinters og om våren, men det kan være store lokale variasjoner.

Rød kråkebolle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rogna er det eneste spiselige i dette taggete sjødyret. Både hann- og hunn-kråkebollen lager rogn. Når de fem rognsekkene i kråkebollen er fulle, fyller de nesten hele hulrommet inne i skallet, og da er rogna på sitt beste. Rogna er gul til rødoransje. Den er myk og har en helt spesiell søtlig og særegen smak. Best kvalitet på rogna finner vi seint på høsten og tidlig på vinteren før eggene modnes. Før modning har rogna en fast konsistens, mens den blir svært utflytende rett før og under gyteperioden. Vi bør ikke høste kråkeboller i gytetida eller rett etter gyting.

Fangst/høsting

Det er en økende interesse for kråkebollefangst i Norge, og våre kråkebolleressurser er langt på vei uutnyttet. Høsting av kråkeboller til oppfôring eller direkte salg har muligheter til å bli en ny næring for Kyst-Norge. Høsting av kråkeboller skjer foreløpig bare ved dykking.

Anvendelse

Det er kråkebollenes gonader som er spiselige – ofte omtalt som rogn, men gonadene er egentlig eggstokken (hunn) og testiklene (hann). De serveres rå på samme måte som østers, men kan også varmebehandles og for eksempel tilsettes direkte i varme sauser som tilbehør.

Kråkeboller og kråkebollerogn på fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Næringsinnhold

Kråkeboller inneholder store mengder A-vitaminer og enzymer som nøytraliserer alkohol.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Kråkeboller er best på høsten og vinteren.

Utbredelse

Finnes i Nordøst-Atlanteren fra Portugal til Nord-Norge og på Island.

Størrelse

Blir sjelden større enn 100 mm, de aller største kråkebollene er trolig 7–8 år gamle.

Med andre ord

Latin:
Grønn: Strongylocentrotus droebachiensis
– Rød: Echinus esculentus
Engelsk: Sea urchin
Fransk: Oursin du mer
Tysk: Seeigel

CC BY-SASkrevet av Trine Merethe Paulsen. Rettighetshaver: Norges sjømatråd
Sist faglig oppdatert 24.01.2018

Læringsressurser

Skalldyr og bløtdyr