Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Kylling på tre måter!

Kylling er en allsidig råvare som kan tilberedes og smaksettes på ulike måter. I denne oppgaven skal dere tilberede lår, brystfilet og vinger på tre forskjellige måter. Dere skal også lage en saus basert på kyllingkraft.

Oppgave 1. Teori

Se film om utbeining av kylling ovenfor, og repeter eventuelt hvordan vi koker kraft i artikkelen om kraft.

Oppgave 2. Praksis

Gå sammen i grupper på tre eller fire.

Dere skal beine ut kyllingen som vist i filmen, koke kraft på kyllingskroget og tilberede lår, brystfilet og vinger på tre forskjellige måter. Hver elev på gruppa skal beine ut en hel kylling. Resten av arbeidsoppgavene fordeler dere i gruppa.

  1. Del hel kylling ved å ta av lårene og vingene. Skjær ut brystfiletene.

  2. Skroget koker dere kraft på slik at dere har til sausen, så det må settes i gang først.

Ovnsbakt kyllingfilet

Snurr baconskiver rundt fileten, og bak denne i ovn på 130 grader på kombidamp, dette bruker dere steketermometer på. Kjernetemperaturen skal være 67 grader. Stek deretter fileten i ei varm panne for å få den sprø.

Confiterte kyllinglår

Bein ut den ytre enden av låret, og fyll den med finhakkete urter og løk. Dette binder dere opp med hyssing. Dette skal nå kokes i olivenolje og appelsinjus med masse koriander oppi. Cirka 1/4 av væsken skal være appelsinjus. Legg lårene i kjelen, dekk med appelsinjus og olivenolje. Ha i tre spiseskjeer koriander og kok forsiktig i cirka 30 minutter.

Panerte kyllingvinger

Kyllingvingene skal trekkes i melk og kajennepepper. Sil fra melka når vingene er møre. Vingene skal så paneres. Gjør klar skåler med hvetemel, sammenvispet egg og knust cornflakes. Vend vingene i mel, så i egg og til slutt i cornflakes. Like før servering friterer dere vingene ved 170 grader til de er gylne og sprø. Legg dem over på et papir etterpå slik at fettet renner av.

Saus

Lag en valgfri saus basert på kraften fra kyllingskroget.

Oppgave 3. Smak og vurder

Smak på alle tre variantene av kylling med sausen. Vurder smak og konsistens på alle tre.

  • Hvilken av de tre kyllingvariantene synes du smaker best, og hvorfor?

  • Hvilken synes du har best konsistens?

Oppgave 4. Teori

  1. Nevn hvilke andre tilberedningsmetoder du kan bruke på kylling.

  2. Hvilke tilbehør kan passe godt til kylling? Begrunn svaret ditt.

  3. Hvilken saus kan passe til kylling? Begrunn svaret ditt.

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 15.06.2022

Læringsressurser

Fjærfe