Hopp til innhold

Fagstoff

Utbeining av kylling

En kylling kan tilberedes hel eller i mindre stykker. Denne filmen viser hvordan vi skjærer ned kylling i stykningsdeler. Vi sitter da igjen med vinger, lår, bryst og skrog. Filmen forteller også hva vi kan bruke de forskjellige delene til.

Oppdeling

Det er ikke vanskelig å dele en kylling, men for at resultatet skal bli best mulig, bør du ha en skarp, spiss kniv.

  • Kylling delt i to: Skjær ned langs brystbeinet, brett godt ut og skjær langs ryggbeinet på begge sider.
  • Kylling delt i fire: Del der det er naturlig mellom bryst og lår.
  • Kylling delt i åtte: Lårene deler du best ved å skjære i leddet. Bøy litt på beinet, så finner du leddet lett. Bryststykket deler du bare over på midten.
  • Utskjæring av lår: Press låret ut fra skroget til leddet knekker. Del over leddet, og låret er løst.
  • Utskjæring av brystfilet: Ta utgangspunkt i en hel, rå kylling. Skjær et snitt langs brystbeinet, og la kniven følge skroget ned mot vingen. Lag et snitt som går over vingebeinet, slik at brystfileten lett kan skjæres fra. Fjern skinnet. Hvis oppskriften er «kyllingbryst», lar du skinn og vingebein sitte på.
Plansje som gir oversikt over stykningsdeler på en kylling. Øverst på plansjen står overskriften «Kylling. Oppdelingsguide». I midten er en illustrasjon av et kyllingskjelett. Fra skjelettet går det stiplede linjer ut fra de delene av kyllingen hvor man finner henholdsvis bryst, vinge og lår. Linjene ender ved bilder av de respektive tilsvarende stykningsdelene – bryst, vinge og lår. Rundt bildet av brystet er det mindre bilder av kyllingfilet med skinn, kyllingfilet uten skinn, kyllingfilet i skiver og kyllingfilet i strimler. Rundt bildet av vingen er det mindre bilder av vingeklubber og kyllingvinger. Rundt bildet av låret er det mindre bilder av overlår, lårfilet og kyllingklubbe. I tillegg til dette er det bilde av en hel kylling og av en klump kyllingkjøttdeig. Kollasj.

Klikk på illustrasjonen av kylling på Matprats sider for å lære mer om de ulike stykningsdelene.

CC BY-NC-SASkrevet av Haakon Melsom og Einar Martin Kålen. Rettighetshaver: Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 27.03.2020

Læringsressurser

Fjærfe