Hopp til innhold

Fagstoff

Posjert egg

Å posjere vil si å koke uten at det koker. Posjerte egg er en frokost- og lunsjfavoritt og benyttes også som garnityr på smørbrød og i salater. Posjert egg er en del av klassikeren egg benedict, hvor posjert egg serveres på en toast med kokt skinke, nappert med hollandés.

Hvordan posjere egg?

Ved posjering av egg er det vanlig å bruke vann tilsatt salt og eddik, både for smak og for at egget skal koagulere raskere. Egget skal posjeres uten skall og krever derfor at temperaturen holdes under kokepunktet. Koker vannet, vil egget koke i stykker. Temperaturen ved posjering av egg bør være mellom 85 og 95 grader.

Ferske egg gir best resultat da eggehviten er fastere og mer samlet rundt eggeplommen. Jo eldre egget er, jo mer tyntflytende er eggehviten, og den vil derfor ikke samle seg så godt rundt eggeplommen.

Egg benedict på en svart tallerken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Framgangsmåte

  1. Varm vann tilsatt salt og eddik opp mot kokepunktet.

  2. Knekk eggene som skal posjeres, og ha dem enkeltvis i passende beger. Hvis eggene er ferske og eggehviten ikke er så flytende, kan flere egg samles i en bolle.

  3. Før du tilsetter eggene ett og ett i vannet, er det anbefalt å røre kraftig i vannet slik at det skapes sirkulasjon. Dette vil bidra til å samle eggehviten rundt eggeplommen ved posjering.

  4. Hell så eggene over i vannet. Hold vannet i bevegelse ved å røre i ytterkant av kjelen. Hold temperaturen under kokepunktet hele tida under tilberedningen.

  5. Eggene er ferdig posjert når all eggehviten har koagulert, uten at eggeplommen har koagulert. Løft eggene ut av vannet og over i en bolle med isvann, eller server dem med det samme.

Et egg posjeres i en gryte med vann. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Kyrre Dybdal.
Sist faglig oppdatert 12.03.2024

Læringsressurser

Egg