Hopp til innhold

Fagartikkel

Kvalitetskontroll og sortering

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 11 kg egg i året. Det vil si ca. 175 egg per person per år eller ca. 1/2 egg om dagen. Dette er inklusive egg i baking og annen matlaging. Forbruket har vært stabilt i flere år, men helt i det siste har vi sett en svak økning i forbruket.

LK20LK06
En åpen eggekartong med et "smilende" egg i. Foto.


Eggproduksjon i Norge

Fjørfe kom forholdsvis sent med blant husdyrene våre i Norge. Man tror at det ikke har vært noe særlig utbredelse av tamt fjørfe før i vikingetiden. I dag har vi ca. 3,5 millioner høner og er selvforsynte med egg. Når vi snakker om egg her i Norge snakker vi helt selvfølgelig om hønseegg.

Høna legger sitt første egg når hun er ca. 19 uker gammel. Hun verper nesten ett egg hver dag, nemlig 6 egg i løpet av 7 dager. Ei hønes levealder er ca. 70 uker. Eggproduksjonen har da begynt å avta, og hønene blir slaktet og solgt som høns.

Et gjennomsnittsegg

Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram. Dette egget består videre av

Bilde av oppdelte hardkokte egg

Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene.

ca. 57 % eggehvite
ca. 33 % eggeplomme
ca. 10 % skall

Norges største hønseegg

Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene. De aller største eggene har større andel plomme i forhold til hvite, og med små egg er det omvendt. Det er omtrent like mye eggeskall på hvert egg. Det betyr at store egg har tynnere skall enn små egg. Det største egget vi kjenner til her i Norge ble lagt i Høyjord i 1993. Egget veide 210 gram!

Kvalitetskontroll og sortering av egg

Når eggene kommer inn til eggpakkeriet har bonden allerede sortert ut klink-egg (brist i skallet), deformerte egg (ruglete skall o.l.) og urene egg (skittent skall). Disse eggene går kun til industri.

Bilde av seks egg i ulik størrelse

Egg blir delt i fire forskjellige størrelser: S, M, L og XL.

Videre sorteres eggene på eggpakkeriet ved gjennomlysning. I et lite, mørkt rom sitter en kontrollør og sjekker eggene som kommer på bånd forbi kontrolløren. Under eggene er det sterkt lys som gjør at man ser egginnholdet gjennom skallet. Eventuelle blodflekker, "kjøttflekker", store luftrom, tyntflytende hvite eller brist i skallet blir da oppdaget, og eggene blir sortert ut. Resten av eggene klassifiseres som A-egg.

Disse eggene blir så delt i fire forskjellige størrelser etter vekt:

  • S (small) 45–53 g
  • M (medium) 53–63 g
  • L (large) 63–73 g
  • XL (ekstra large) 73–78 g

Eggene selges i pakninger à 6, 9, 10, eller 12 egg eller på brett med 20 eller 30 egg.

Trygge, norske egg

Norske egg er av topp kvalitet i verdenssammenheng når det gjelder renhet og helsemessig trygghet. I de fleste andre land er situasjonen en helt annen. Større andeler av både egg og fjørfekjøtt er infisert av salmonellabakterier. I enkelte land blir forbrukerne advart mot å spise egg og eggeretter som ikke er varmebehandlet tilstrekkelig.

ISO-sertifisering av eggpakkerier

De fleste norske eggpakkerier er ISO-sertifisert. Dette sikrer at alle i kjeden fra bonden og til butikk/bedrift følger oppsatte prosedyrer over hvordan egget skal behandles for å oppnå den kvaliteten man streber etter.

Husk!

Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har «gått ut på dato», bare du har eggene i kjøleskap.

Sist oppdatert 02.04.2020
Skrevet av Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Læringsressurser

Egg