Hopp til innhold

Fagstoff

Eggprodukter til industrien

Ikke alle egg egner seg for salg i butikk eller til konsum. Når eggene kommer inn til eggpakkeriet sorterer bonden ut klink-egg (brist i skallet), deformerte egg (ruglete skall o.l.) og urene egg (skittent skall). Disse eggene går kun til industri.
Kvalitetskontroll av egg, Priors anlegg, Rakkestad, Østfold
Åpne bilde i et nytt vindu


Eggprodukter til storhusholdning og industri

10 prosent av alle eggene går til industri. I tillegg kommer direktesalg av industriegg fra eggpakkeri til for eksempel bakeri.

Her i landet har vi to eggproduktfabrikker. Disse tar imot overskuddsegg og egg som ikke kvalifiserer for A-egg, og bearbeider eggene til eggprodukter for storhusholdninger og næringsmiddelbedrifter. For å sikre produktkvaliteten og lengst mulig holdbarhet er alle produktene pasteurisert (varmebehandlet). Produktene er derfor garantert en meget god bakteriologisk kvalitet, selv om det skulle ha vært en knekk i skallet eller liknende.

Heleggmasse er et rent eggprodukt og finnes i både fersk og dypfryst tilstand. Begge produktene har samme anvendelse, og den dypfryste heleggmassen lar seg piske til like høyt volum som den ferske massen. Heleggmasse er ypperlig for industribakere i kakeproduksjon.

Eggehvitemasse tilbys både som fersk og dypfryst. Eggehvitemasse egner seg godt til å stivpiske for bruk i kakeproduksjon.

Heleggpulver er spraytørket heleggmasse. Tilsatt vann har heleggpulveret samme bruksegenskaper som heleggmasse. Heleggpulver er ofte brukt i tørre kakemikser.

Eggehvitepulver er spraytørket eggehvite. Eggehvitepulveret har både skumdannende og bindende egenskaper, og er derfor godt egnet til baking.

Plommepulver er spraytørket eggeplomme. Plommepulveret har de samme egenskapene som fersk eggeplomme, og kan brukes i alle typer matvarer hvor eggeplomme inngår.

Det finnes også saltet heleggmasse (til gratenger), omelettmiks og konservert eggeplomme (majones, dressinger). I tillegg produseres ferdige vafler, pannekaker og paier m.m.

En viktig del av arbeidsprosessen ved bruk av tørkede eggprodukter er å la blandingen få tid til å svelle. Svelletiden varierer noe, men ca. 10 minutter er passe. I mange tilfeller kan man kombinere bruk av eggprodukter med ferske egg for å oppnå eksakt den kvalitet og tyngde som man ønsker på sitt kakeprodukt.

CC BY-SASkrevet av Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Sist faglig oppdatert 02.04.2020

Læringsressurser

Egg