Hopp til innhold

Fagstoff

Kremer og glasurer

De vanligste kremene og glasurene er fløtekrem, smørkrem, kokte kremer og kaldrørte kremer. Kremer og glasurer brukes i eller på kaker og enkelte bakverk. De kan også serveres ved siden av på dessertbuffeten.

En bløtkake med revet sjokolade og jordbær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fløtekrem:

Pisket kremfløte kan brukes naturell eller tilsettes ulike smaksstoffer. Fløten må være kjøleskapskald for å få best resultat når den piskes. Om sommeren kan værlaget ha innvirkning på hvor lett vi får kremen stiv uten at den blir kornete. Kremen brukes som fyll i ulike kremkaker, som pynt eller som en egen kremdessert.

Smørkrem:

Denne kremen lages av usaltet smør, sukker og smaksstoffer. Enkelte smørkremer kan også inneholde egg, fargestoff og stivelse. Smørkrem brukes som fyll og dekor på kaker.

Skoleboller med melis og kokos. Foto.

Vaniljekrem:

Kokt vaniljekrem lages av egg, sukker, melk og vaniljestang. Denne kremen brukes som kakefyll, som tilsetninger i smørkremer for å redusere fettinnholdet og som stabilisator i andre kremer. Kokt vaniljekrem kalles også ekte vaniljekrem.

Kaldrørt krem:

Sjokoladekake med bringebær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kremen er basert på et industriframstilt pulver som er laget av sukker, smaksstoffer, farge og bindemiddel. Pulveret tilsettes væske, blandingen røres godt og er klar til bruk.

Glasurer:

Glasurens hensikt er å gi et pent utseende samtidig som den forsterker smaksinntrykket fra produktene. Glasur brukes som overtrekk eller pynt på konditorprodukter.

Melisglasur lages av melis og vann. Eggehviteglasur lages av melis og eggehvite. Sjokoladeglasur lages av ren smeltet sjokolade eller sjokolade tilsatt fløte og/eller smør.

Husk!

  • Kremer og glasurer brukes som fyll i eller på kaker og bakverk.
  • En krem kan også serveres som en egen rett på dessertbordet, for eksempel trollkrem og multekrem.
CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson.
Sist faglig oppdatert 08.04.2020

Læringsressurser

Desserter