Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Digitale verktøy

Kart og digitale verktøy kan du bruke for å for eksempel få oversikt over et område. Med teknologien vi har i dag, er det mange muligheter. I disse oppgavene skal du få jobbe med noen av dem.

Det handler om å bruke informasjonen som er tilgjengelig, for å sikre din og andre sin trygghet når du skal ut på tur.

Oppgave 1. Digitale kart

Dette er en øvingsoppgave for å bli kjent med digitale kart over nærområdet ditt. Bruk nettsida UT.no. Denne oppgaven tar utgangspunkt i utforminga av nettsida, men du kan også bruke UT-appen.

Søk opp området du bor i, eller området som skolen ligger i. Velg kart. Hva kan kartet fortelle deg?

 1. Gjør deg kjent med kartet. Bruk litt tid på å finne igjen steder du har vært før. Finn for eksempel skolen, huset du bor i, barneskolen din, nærbutikken, idrettsplassen og lignende. Bruk zoom-knappen til å zoome ut og inn for å få et bedre overblikk.
 2. Hvilke turmuligheter kan du finne i nærområdet ditt? Hvor går det an å starte turen?
 3. Kan du finne merkede ruter, som for eksempel stier eller skiløyper? Bruk menyknappen til venstre for å velge sommerstier og vinterruter.
 4. Se deg ut et turmål, et sted du kunne tenke deg å dra. Du kan også bruke denne kartlenka (UT.no). Bruk linjalen helt nederst i høyre hjørne for å måle avstanden fra startpunktet til turmålet.
 5. Når du vet at du bruker å gå 3 km/t med tung sekk i flatt terreng, og at 4 km/t er vanlig gangfart uten oppakning, og at du i tillegg regner 20 minutter per 100 meter stigning – hvor lang tid vil du da bruke på å gå distansen du kom fram til i forrige oppgave?
 6. Finn ut om det er "farlig bratt" i området der du skal på tur. Trykk på de tre arkene ved siden av linjalen nederst i høyre hjørne. La karttypen være et topokart og velg bratthetskart under kartlag. Trykk på pilen ved siden av for å se hvordan skalaen er bygd opp.
 7. Kan du finne hytter eller nødbuer i nærheten? Husk å merke av på hytter i menyen til venstre. Hvor lang avstand er det fra turmålet til nærmeste nødbu?
 8. Du kan velge mellom tre ulike karttyper: topokart, papirkart og oversiktskart. Sammenlign disse kartene, og finn ut hva som er forskjellen på dem.

Lenka under er et eksempel på et digitalt verktøy det går an å bruke i undervisninga. Du kan lage egne digitale vandringer og koble punkt i kartet med oppgaver, tekst, bilder og lydklipp.

Oppgave 2. Dekning

I denne oppgaven skal du finne dekningskart for mobiloperatøren din. Gå inn på nettsida til Telia, Telenor, OneCall eller en annen operatør.

 1. Finn kart over området du skal på tur. Zoom inn for å finne ut hvordan dekninga er på strekninga du skal gå fra start til turmålet.
 2. Hvor på strekninga er forholdene best?
 3. Hvor på strekninga er forholdene dårligst? Hvis forholdene er veldig dårlige i området der turmålet er, hvor kan du gå for å finne dekning?

Oppgave 3. Værmelding

Nå skal du finne ut hvordan været er meldt når du skal på tur. Bruk enten en app eller ei nettside. Undersøk både Yr og Storm.

 1. Melder Yr og Storm det same været for området du skal på tur? Hvis ikke, hvem kan du stole på? Diskuter med sidekameraten.
 2. Hva sier værmeldinga? Hvordan må du forberede deg til å dra på tur i det været som er meldt, med hensyn til både trygghet og turopplevelse?

Oppgave 4. Skredvarsling

Hvis du skal på tur i fjellet om vinteren, er det lurt å sjekke skredvarslinga og isvarsel for området før du drar.
Sjekk skredvarsling og isvarsel på varsom.no.
Bruk menyen til venstre for å velge snøskredvarsling og isvarsling. Du kan i tillegg bruke appen "Bratt" fra Norges Geotekniske Institutt. Appen viser detaljerte helningskart og topografiske kart for hele Norge.

 1. Finn ut hvordan forholdene er i området du skal på tur i det aktuelle tidsrommet.
 2. Hvilke råd gir nettsida?
 3. Hvilke utfordringer kan du støte på? Hvordan kan du forberede deg til dette? Hvilke forholdsregler bør du ta med tanke på tryggheten?
CC BY-SASkrevet av Cathrine Dunker Furuly og Bjørn Erik Rolseth.
Sist faglig oppdatert 20.12.2019

Læringsressurser

Naturferdsel