Hopp til innhold

Fagstoff

Leire

Leire er et plastisk materiale. Du kan forme den med hendene eller ulike verktøy mens den er våt. Når den er tørket og brent, blir den til keramikk. Leire brukes til å lage bruksgjenstander, skulpturer og annen kunst.
Keramikkskulptur foran et relieff som er laget i steingods, malt med porselensmaling. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Leire

Stilisert kvinnekropp. Skulptur.

Leire er et plastisk materiale som har blitt brukt til å lage bruksgjenstander og skulpturer i flere tusen år. Det eldste keramiske funnet er skulpturen Venus fra Dolni Vestonice, som er fra mellom 29 000 og 25 000 år før vår tidsregning.

Leire blir også brukt til murstein, vegg- og gulvfliser, musikkinstrumenter og baderomsinstallasjoner. Du kan forme leire med hendene eller ulike verktøy mens den er våt. Når den er tørket og brent, vitrifiserer den og blir til hard keramikk.

Teknikker

Du kan forme leira ut ifra en klump, rulle pølser og sette oppå hverandre, trykke ut leira i ulike former eller kjevle ut plater og sette sammen. Du kan også støpe med flytende leire eller porselen.

I emnet keramiske teknikker på ndla.no finner du ulike instruksjonsfilmer.

Hender former en knipebolle i leire. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den keramiske prosessen

Den keramiske prosessen har mange stadier. Så lenge leira er våt eller lærhard, kan du forme materialet. Når du har gitt form til et produkt og materialet er tørt, brennes det i keramikkovnen. Denne første runden i ovnen kalles råbrann og har en temperatur på mellom 900 og 1100 grader.

Keramiske produkter med turkis dekor står utstilt på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Dekor

Det finnes utallige metoder for å dekorere keramikk. Du kan risse inn eller presse ting inn i leira for å gi den tekstur, og du kan bruke begitning, oksider, underglasur eller glasur for å gi leira ulike farger. Glasur kan være gjennomsiktig eller farget og inneholder råmaterialer som gir keramikken en vannfast og ofte glassaktig overflate. Når leira har blitt glasert, må den brennes igjen. Temperaturen på glasurbrannen avhenger av hva slags leire og glasur man bruker, og ligger vanligvis på mellom 1000 og 1300 grader.

Ulike leiretyper

Leire er finkornet jord. Leira vi benytter når vi lager keramikk, er bearbeidet i en lengre prosess med ulike maskiner. Vi skiller mellom tre ulike typer leire: leirgods, steingods og porselen. Disse har forskjellige sammensettinger av mineraler og brennes på ulike temperaturer. Leirgods tåler mindre varme enn steingods og porselen. De leirtypene som tåler høyest varme, forvitrer mest og blir hardere og mer slitesterke. Steingods og porselen smelter sammen under brenningen. Dette gjør at godset blir vanntett også uten glasur.

Abstrakt skulptur i steingods og porselen. Foto.

Leirgods

Leirgods er leire som brennes på lav temperatur, omkring 1000 °C. Etter brenning blir den porøs. Hvis du vil at leirgods skal bli vanntett, må du glasere den. Blå- og rødleire er mye brukt, men leirgods finnes også som hvit- og sortleire.

Keramikkvaser med ulike former. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Steingods

Steingods er ei lys leire som brennes med høy temperatur, vanligvis mellom 1200 til 1350 °C.

Keramikkskulptur med organiske former. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Porselen

Porselen har den fineste kvaliteten. Den blir transparent når den er tynn og brennes opp mot 1300 °C.

Gjentagelse av et formelement. Relieff i porselen med bruk av ulike glasurer.

Relatert innhold

Leire er et material som har vært brukt i tusenvis av år, men hva har du lært om det?

Du kan forme leire ut ifra en klump, rulle pølser og sette oppå hverandre, kjevle ut plater og sette sammen, eller du kan støpe med flytende leire.

CC BY-SASkrevet av Åsne Raaen Solheim, Iselin Myklebust og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 25.05.2021

Læringsressurser

Stoffer og materialer