Hopp til innhold

Fagstoff

Yrkesportrett: vekter

Jane Yndestad er 23 år, har fagbrev i sikkerhetsfaget og jobber som områdeleder for Securitas på Bergen havn.
Uniformert kvinnelig vekter med refleksvest og synlig ID-skilt. Ser halvt smilende ut over en kai med flere skip i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Skole og praksis

På videregående skole gikk Janne Vg1 service og samferdsel, som nå heter salg, service og reiseliv. Deretter tok hun Vg2 salg, service og sikkerhet, som tilsvarer dagens sikkerhet og administrasjon. Hun hadde praksisplass hos Peppes Pizza og Alvøparken Selskapsservice.

– Jeg var først hos Peppes Pizza. Der var jeg det første halvåret. Resten av praksistiden min var jeg hos Alvøparken Selskapsservice. Her bidro jeg for det meste med servering, men jeg var også på kjøkkenet ved behov.

Læretid og fagprøve

Læretiden tok hun som vekter.

– Jeg var lærling hos Securitas AS, hvor jeg tok fagbrev i sikkerhetsfaget. Undervisningen på videregående la mye av grunnlaget, og jeg fikk mer forståelse i praksis, sier Jane.

Etter endt opplæring i bedrift tar lærlinger fagprøve. Med fagbrev får du tittelen fagarbeider.

– Fagprøven baseres på kompetansemålene for Vg3, som er det som kreves av deg i sikkerhetsfaget. Jeg ble testet i både teoretiske og praktiske oppgaver.

Ung kvinnelig vekter som går i et havneområde. Bak henne ses industribygg, konteinere og en truck. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

– Læretiden min var innholdsrik, lærerik og spennende. Jeg var også heldig med at det var en kjekk arbeidsplass, sier Jane.

Jane syntes overgangen fra skolebenken til arbeidslivet var stor, men følte at hun kom raskt inn i det.

– Jeg ble tatt godt imot av Securitas. Totalopplevelsen min av læretiden min er veldig god. Jeg har funnet en jobb jeg trives i, og jeg har fått venner for livet, fortsetter hun.

Støtte fra opplæringskontoret

– En representant fra opplæringskontoret møtte oss et par ganger for å prate. Inntrykket mitt er at opplæringskontoret er en god støtte og ser til at bedriften gir lærlinger relevante arbeidsoppgaver.

Opplæringskontorene er et samarbeid mellom bedrifter og virksomheter om inntak og opplæring av lærlinger. De hjelper medlemsbedriftene sine med det praktiske rundt lærlingordningen.

Viktige egenskaper i yrket

Jane mener det er flere viktige egenskaper man trenger som fagarbeider i yrket hennes, slik som å være serviceinnstilt, hjelpsom og pålitelig.

– Og med et smil om munnen kan mye være løst, legger hun til.

Uniformert vekter står på en kai med ryggen til kameraet, vendt mot et hurtigruteskip som ligger til kai. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Varierte oppgaver

Som vekter i Securitas, og med tittelen områdeleder, er Jane stort sett på et objekt og jobber i felten sammen med de andre ansatte på objektet. Utenom dette er hun med i kundemøter og andre jobbmøter. I tillegg har Jane mye av ansvaret for at alt går rundt, og ikke minst at alt går bra på objektet.

Noen av ansvarsoppgavene hennes er å se til at arbeidsplan, instrukser og opplæringsplaner er på plass og i orden.

– Det beste med å jobbe som vekter er at dagene aldri er like. Variasjon, gode kollegaer og en fantastisk arbeidsplass er hverdagen min. Jeg har ansvar for at vi leverer den tjenesten kunden har leid oss inn til å gjøre. Utenom dette har jeg mye ansvar for resten av de ansatte på objektet, og for at de er trygge i jobben sin og trives på arbeidsplassen, forteller Jane.

– Jeg trives utrolig godt i jobben min, og det har jeg gjort fra dag én. For meg er godt miljø, gode kollegaer og trygghet viktig.

Til andre som ønsker å jobbe som vekter, har hun følgende råd:

– Vis interesse og vær imøtekommende. Still spørsmål underveis, og gi et godt inntrykk som setter spor. Og som jeg alt har nevnt, kommer du langt med et smil om munnen, avslutter Jane.

CC BY-SASkrevet av Anki Olsen.
Sist faglig oppdatert 15.01.2021

Læringsressurser

Yrker innen service, sikkerhet og administrasjon