Hopp til innhold

Fagstoff

Béchamel

Béchamel kalles også hvit saus. Det er en klassisk saus med mange bruksområder.

Béchamel er den ideelle sausen til mange ulike retter, blant annet gratinert blomkål, lasagne, fiskeboller, fiskegrateng og suffleer.

Sausen kan også brukes til å lage kroketter. Da lager du en ekstra tykk saus og smaksetter den med for eksempel sopp, sitronzest, estragon og kylling-confit. Så former du massen til runde, avlange former, som du deretter fryser, panerer og friterer.

Béchamel er en stabil saus som også egner seg til bruk med kremsprøyte.

Béchamel (hvit saus)

4 porsjoner
Tilberedningstid: 5 minutter
Koketid: ca. 25 minutter

Ingredienser

  • 30 g smør
  • 30 g mel
  • 5 dl melk
  • nyrevet muskat
  • salt og nykvernet hvit pepper

Framgangsmåte

  1. Varm opp melken i en kasserolle.
  2. Smelt smøret i en annen kasserolle, og tilsett melet. Rør det inn med en liten visp eller ei tresleiv.
  3. Spe den varme melken over jevninga mens du rører godt.
  4. Sett kasserollen over lav varme, og kok opp blandinga under konstant omrøring. Så snart den når kokepunktet, reduserer du varmen og lar den småkoke i ca. 20 minutter under konstant omrøring. Pass på at vispen tar med seg alt, slik at ingenting legger seg på bunnen av kasserollen.
  5. Smak sausen til med salt, hvit pepper og eventuelt bitte litt muskat.
  6. Sil sausen gjennom en traktformet sil. Du kan servere sausen straks eller holde den varm i vannbad. Da bør du legge noen små smørklatter på overflaten, slik at det ikke dannes snerk.
CC BY-SASkrevet av Tony Martin.
Sist faglig oppdatert 02.12.2020

Læringsressurser

Kraft, sauser og supper