Hopp til innhold

Fagstoff

Fiskekraft

Etter at du har filetert fisk, er det fint å koke kraft på fiskebeina, hodet og avskjæret. Fiskekraften har en mild og god smak som passer ypperlig til saus eller suppe.

Fiskekraft skiller seg fra andre typer kraft ved at vi må være nøye med koketida: Den skal bare koke i 25–30 minutter. Koker du den lenger, kan du risikere at den blir limaktig. Grønnsakene som skal brukes i kraften, kan du skjære i små biter, slik at vi får mest mulig smak ut av dem på den korte koketida. Når du koker fiskekraft, er det også viktig å skjære vekk gjellene. De gir nemlig en vond smak.

Gir ca. 1,5 liter
Tilberedningstid: 20 minutter
Koketid: 30 minutter

Ingredienser

  • 2 kg fiskebein fra hvit fisk
  • 100 g gulrøtter
  • 100 g sellerirot
  • 100 g løk
  • 100 g purreløk
  • 4 timianstilker
  • 4 stk. laurbærblad
  • 10 persillestilker
  • 5 pepperkorn

Framgangsmåte

  1. Kutt beina i mindre biter, og skjær vekk gjellene.
  2. Skyll fiskebeina i kaldt vann.
  3. Ha beina i en kjele, dekk dem med kaldt vann, og gi det hele et oppkok.
  4. Skum av overflata, slik at du får en fin, klar kraft.
  5. Kutt grønnsakene i små biter, og tilsett dem i kraften sammen med krydderet. Kok kraften på svak varme i 25 minutter.
  6. Sil kraften, og avkjøl. Det er viktig at kraften avkjøles raskt. Det kan du gjøre over isbad eller i dypfryser.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 30.01.2024

Læringsressurser

Kraft, sauser og supper