Hopp til innhold
Film og filmklipp

Fiskekraft

Etter at du har filetert fisk, er det fint å koke kraft på fiskebeina, hodet og avskjæret. Fiskekraften har en mild og god smak som passer ypperlig til saus eller suppe.
Beklager, en feil oppstod ved lasting av video. Prøv å laste inn siden på nytt.

Fiskekraft skiller seg fra andre typer kraft ved at vi må være nøye med koketida: Den skal bare koke i 25–30 minutter. Koker du den lenger, kan du risikere at den blir limaktig. Grønnsakene som skal brukes i kraften, kan du skjære i små biter, slik at vi får mest mulig smak ut av dem på den korte koketida. Når du koker fiskekraft, er det også viktig å skjære vekk gjellene. De gir nemlig en vond smak.

Gir ca. 1,5 liter
Tilberedningstid: 20 minutter
Koketid: 30 minutter

Ingredienser

  • 2 kg fiskebein fra hvit fisk
  • 100 g gulrøtter
  • 100 g sellerirot
  • 100 g løk
  • 100 g purreløk
  • 4 timianstilker
  • 4 stk. laurbærblad
  • 10 persillestilker
  • 5 pepperkorn

Framgangsmåte

  1. Kutt beina i mindre biter, og skjær vekk gjellene.
  2. Skyll fiskebeina i kaldt vann.
  3. Ha beina i en kjele, dekk dem med kaldt vann, og gi det hele et oppkok.
  4. Skum av overflata, slik at du får en fin, klar kraft.
  5. Kutt grønnsakene i små biter, og tilsett dem i kraften sammen med krydderet. Kok kraften på svak varme i 25 minutter.
  6. Sil kraften, og avkjøl. Det er viktig at kraften avkjøles raskt. Det kan du gjøre over isbad eller i dypfryser.