Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Lårhalsbrudd. Sykepleie i forbindelse med aktivitet og hvile

Allerede dagen etter operasjonen bør gjenopptreningen begynne. Det er viktig å komme raskt i aktivitet. Dette hjelper pasienten til å gjenvinne førligheten, og det forebygger komplikasjoner ved immobilitet, særlig blodpropp.

For at rehabiliteringen skal bli vellykket, er tidlig mobilisering nødvendig. En fysioterapeut vil hjelpe pasienten med mobilisering rett etter operasjonen. Dess flinkere pasienten er til å trene, jo raskere går rehabiliteringen.

Sett deg godt inn i treningsprogrammet til pasienten slik at du kan veilede og tilrettelegge på riktig måte.

Smertestillende bør gis i god tid før mobilisering, og hjelpemidler bør benyttes.

De første gangene pasienten mobiliseres, kan det være hensiktsmessig å bruke prekestol. Denne hjelper pasienten med å avlaste den opererte hoften, og en prekestol er stødig å bruke, slik at pasienten blir tryggere ved mobilisering. Senere i rehabiliteringsperioden kan pasienten gå over til å bruke krykker eller rullator.

Når pasienten skal hjelpes ut av sengen, skal det skje fra den siden bruddet er.

Den første tiden må du støtte det opererte benet slik at det ikke blir for stor belastning på bruddstedet, og slik at foten ikke kommer over midtlinjen. Be pasienten ake seg litt utpå sengekanten. Hev hjertebrettet litt. Påse at sengen er i riktig høyde, og at pasienten har godt fottøy som støtter rundt hele foten, som ikke sklir, og som har passelig hælhøyde.

Husk å arbeide etter ergonomiske prinsipper!

I rehabiliteringen etter operasjonen er det nødvendig med god hvile. Helsefagarbeideren må hjelpe til så pasienten ligger godt i sengen. For å få god nattesøvn bør pasienten få tilbud om smertestillende.

Når pasienten sitter i en stol, bør beina heves ved at de legges på en fotskammel.

Når pasienten hviler på rygg, bør han ha en pute mellom bena. Det er også viktig at tærne på det opererte benet er i såkalt nullstilling, det vil si at de peker rett oppover.

For å forebygge blodpropp etter operasjonen bør pasienten oppmuntres til å bruke muskelvenepumpen.

Kjenner du til noen øvelser som stimulerer muskelvenepumpen?

Sist oppdatert 15.11.2018
Skrevet av Wenche Heir og Birgit Flaten

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter