Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Lokalaviser og demokrati

Lokalavisene er en viktig kilde til informasjon om det som foregår der vi bor. Vi bør kunne stole på at det vi leser, er korrekt og balansert framstilt. Journalistikken i lokalavisa må derfor være uavhengig, kritisk og få fram flere sider av en sak.

Eldre dame med gåstol leser papiravis. Foto.

Lokal versus nasjonal

Mange journalister holder til i Oslo, og det skrives mye om og fra hovedstaden vår. Det er naturlig siden det er her statsmakten holder til. Beslutninger som tas i Oslo, påvirker folk i hele landet. Men Norge er mer enn hovedstaden, og like viktig som å skrive om ting som skjer i Oslo, er det å skrive om ting som skjer i lokalsamfunnet.

Når vi daglig ser saker om kjendiser og skandaler, er det fort å glemme at avisene også publiserer gode, seriøse nyheter med viktig og relevant informasjon for de som leser avisene. Lokalavisene rapporterer om det som foregår der folk bor, enten det er i kommunestyret, på skolen eller i det lokale kulturlivet. Journalistene kjenner til lokale problemer og gladsaker og kan derfor lage saker som folk opplever som nære og viktige for dem i hverdagen.

Den fjerde statsmakten i lokalsamfunnet

Samfunnets vaktbikkje. Illustrasjon.

Journalistene i lokalavisene er til stede på møter i kommunen og kan fortelle oss hva de lokale politikerne snakker om og bestemmer. Uten å overdrive for mye kan vi si at lokalavisene er helt nødvendige for at vi som bor rundt omkring i landet skal få vite og forstå hva som skjer akkurat der vi bor, og for at vi skal kunne delta i en offentlig og lokal debatt.

Det er også viktig for et lokalsamfunn at vi har en fungerende vaktbikkje som stiller kritiske spørsmål til politikere og andre med makt, og som gir en stemme til de «svake» i samfunnet.

Nyhetskontruksjon

Nyhetssaker er ikke bare noe som hender, og som journalister så bare plukker opp og publiserer i avisen. Nei, nyhetssaker er noe som blir til når en journalist tar innsamlet stoff og gjør det om til en artikkel, eller et radio- eller TV-innslag.

I medievitenskapen brukes derfor ofte begrepet nyhetskonstruksjon (Eide 1992) for å understreke at nyheter er noe journalister lager og konstruerer gjennom å bearbeide stoffet etter noen faste mønstre for journalistikk.

Også i lokaljournalistikken er det viktig at journalisten ikke bare er et mikrofonstativ for alle som ønsker å komme til orde, men selv bidrar til å kaste lys over problemstillinger og sette dagsorden i den lokale samfunnsdebatten.

Sist oppdatert 16.10.2017
Skrevet av Joachim Laberg

Læringsressurser

Journalistikk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Læringssti

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Journalistikk

 • SubjectMaterialFagstoff

  Kildekritikk og journalistikk

 • SubjectMaterialFagstoff

  Nyhetskriterier

 • SubjectMaterialFagstoff

  Journalistiske skrivemodeller

 • SubjectMaterialFagstoff

  Intervjuet

 • SubjectMaterialFagstoff

  Intervju med en muntlig kilde

 • SubjectMaterialFagstoff

  Lokalaviser og demokratiDu er her

 • SubjectMaterialFagstoff

  Å starte arbeidet med en brødtekst

 • SubjectMaterialFagstoff

  Å ferdigstille brødteksten

 • SubjectMaterialFagstoff

  Oversikt over journalistiske sjangre

 • SubjectMaterialFagstoff

  På jobb i Fædrelandsvennen

 • SubjectMaterialFagstoff

  Vaktsjef radio – NRK Hordaland

 • SubjectMaterialFagstoff

  På jobb som frilanser

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale

 • Det er ikke noe kjernestoff for kildemateriale.