Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Modellering av mellomgulvet

Mellomgulvet er en muskel som skiller de to kroppshulene i overkroppen. I denne aktiviteten skal du lage en modell, sette opp en hypotese og videre undersøke om hypotesen din stemmer.
Friske lunger og deres plassering i kroppen. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bakgrunn

Mellomgulvet er en muskel som skiller de to kroppshulene i overkroppen. I brysthulen finner vi hjertet som ligger mellom to lunger, og bukhulen inneholder organer som er del av organsystemer for fordøyelse og formering. Mellomgulvet er i bunnen av brysthulen og spiller en viktig rolle for pustebevegelsen.

Hensikt

I denne aktiviteten skal du lage en modell av mellomgulvet. Denne modellen skal du bruke til å sette opp en hypotese for hvilken funksjon mellomgulvet har for pustebevegelsene våre. Du skal deretter undersøke om hypotesen din stemmer med det du finner i teorien.

Framgangsmåte:

En brusflaske delt i to. I tuten på flasken er det festet en ballong. På undersiden der flasken er delt, er det festet en plasthanske. Sammen utgjør dette en modell av mellomgulvet. Foto.
  1. Bruk en saks til å dele brusflasken i to. Du skal bruke toppen av flasken videre.

  2. Bruk tape (gjerne markeringstape) rundt kanten der du klippet opp flasken, slik at den ru kanten ikke lager hull i hansken.

  3. Plasser en ballong i flasketuten, og brett den over kanten

  4. Fest plasthansken i bunnen av den halve flasken.

Resultater og spørsmål:

  1. Dra plasthansken forsiktig ned og opp. Hva skjer med ballongen?

  2. La plasthansken representere mellomgulvet og ballongen representere lungene. Lag en hypotese for hvordan du mener at mellomgulvet hjelper til med pustebevegelsen.

  3. Undersøk om hypotesen din stemmer ved å sammenligne den med fagstoffet du finner.

  4. Det er ikke bare mellomgulvet som har en viktig rolle i pustebevegelsen. Undersøk hvilke andre faktorer som er involvert i dette.

CC BY-SASkrevet av Guro Øistensen Jørgensen og Elida Arstad Skøien.
Sist faglig oppdatert 07.05.2021

Læringsressurser

Gassutveksling